Hlavní obsah

Hrad Karlštejn a České korunovační klenoty jsou již 50 let národní kulturní památkou

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 50 lety, dne 30. března 1962, prohlásila tehdejší Vláda Československé socialistické republiky soubor 33 vybraných památek národními kulturními památkami. Mezi nimi byl prohlášen také hrad Karlštejn a České korunovační klenoty.

Foto: Management správy hradu

Hrad Karlštejn v podzimním hávu

Článek

V prvním souboru památek prohlášených Národní kulturní památkou v roce 1962 byly kromě Karlštejna a Českých korunovačních klenotů také například Národní divadlo, Národní muzeum, Karolinum, Betlémská kaple, Lidice, hrad Špilberk, rotunda na hoře Říp, hradiště Mikulčice, Přimda, klášter Sázava a další kulturní památky vážící se k české státnosti.

Na území České republiky se dnes honosí statusem národní kulturní památky již 272 památek. Jedná se o památky s mimořádným významem historickým, kulturním či vědeckým, nebo mající mimořádnou uměleckou hodnotu. Národní kulturní památky tak tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa a české státnosti. Tento mimořádný význam lze charakterizovat na poli architektury, malířství, sochařství nebo archeologie.

Pouze národní kulturní památky mohou být navrženy na zápis do světového kulturního dědictví UNESCO. Na tento prestižní seznam nejvýznamnějších kulturních památek světa jsou v České republice zapsány historické jádro Prahy, Český Krumlov, Telč, Lednicko-valtický areál, židovská čtvrť a basilika sv. Prokopa v Třebíči, kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, Kutná Hora, soubor lidových staveb Holašovice, zámek a zahrady Kroměříž, zámek Litomyšl, sloup Nejsvětější trojice v Olomouci, vila Tugendhat. Z nehmotného dědictví na území České republiky pak seznam doplňuji Masopust, slovácký Verbuňk a Sokolnictví.

Národní kulturní památka hrad Karlštejn je otevřena veřejnosti již od únorových víkendů. V březnu jej mohou zájemci navštívit denně kromě pondělí od 9.30 do 16.00 hodin a od dubna pak denně kromě pondělí od 9.30 do 17.00 hodin. Nejcennější interiéry hradu včetně Kaple svatého Kříže budou veřejnosti zpřístupněny od 1. května. Na prohlídku těchto interiéru je nutná předchozí rezervace, kterou je možné učinit již dnes na tel. č. 311 681 617, nebo e-mailu rezervace-karlstejn@stc.npu.cz.

Více informací o otevírací době a prohlídkových okruzích hradu Karlštejn naleznete na www.hradkarlstejn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám