Hlavní obsah

Hrad Bouzov zve na skřítky i velikonoční výzdobu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo chce prožít prosloužený velikonoční víkend aktivně, může zamířit na hrad Bouzov. Ten je od 30. března do 1. dubna otevřen nejen hradním skřítkům, ale i svátkům jara. Ty připomene bohatá květinová výzdoba.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Dlouhá zima přidala spoustu práce i hradním skřítkům. "Přijďte Hlídálkům, Naschválníčkovi, Sklepníčkovi, Studníčkovi a dalším oživit Bouzov po zimním spánku," pozvala kastelánka Zuzana Šulcová zejména nejmenší návštěvníky.

Ti se podle jejich slov se pustí do otevírání všech hradních oken a dveří, aby vpustili do studených koutů první teplé paprsky sluníčka. Zároveň poskytnou poutavé vyprávění o tom, co se na hradě děje v zimě a co všechno je potřeba udělat než hrad otevře brány návštěvníkům. "Nezapomeňte ale na teplé oblečení, paní Zima si totiž hrad dokonale podmanila," upozornila kastelánka.

Akce se skřítky se uskuteční v sobotu a v neděli, až do pondělí ale bude přístupný celý hrad, který zcela jistě potěší květinovou výzdobou v duchu Velikonoc.

Návštěvu Bouzova poněkud komplikuje úplná uzavírka silnice III/37313 Kovářov - Hvozdečko - Bouzov v termínu 25. března - 28. dubna. Důvodem je oprava silnice a propustku. Možnost objížďky je přes Loštice - Vlčice - Jeřmaň - Bouzov.

Hrad Bouzov

První zmínka o pozdně romantickém hradu Bouzově pochází z roku 1317, kdy byl vlastníkem panství Búz z Búzova. Majitelé hradu se střídali poměrně často, mezi ty nejvýznamnější patřili například markrabě Jošt nebo český král Jiří z Poděbrad.

Od roku 1696 jsou osudy hradu spojeny s Řádem německých rytířů. Byl to právě velmistr řádu arcivévoda Evžen Habsburský, který se zasloužil o radikální přestavbu Bouzova v letech 1895–1910 podle projektu architekta Georga Josefa Hauberissera do své dnešní romantické podoby.

Související témata:

Výběr článků

Načítám