Hlavní obsah

Hrací strojky minulých tří staletí se představí v Muzeu Českého krasu

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poznejte společně s námi historické mechanické hrací strojky, které v minulých staletích hrály dobové šlágry. Přehlídku předmětů z konce 18. století až do počátku 20. století představí od 12. listopadu výstavou Muzeum Českého krasu v Berouně.

Foto: Dušan Švrček

Detail Polyphonu

Článek

Nejpříjemnější hrací hodiny, obdiv budící píšťalové mechanismy, věhlasné hřebíčkové hrací strojky, senzační polyfony, vkusné elegantní symfoniony, báječné aristony, zázračné flašinety i brilantní patentní orchestriony budou k vidění na zmíněné výstavě.

Ne všichni byli obdařeni talentem pro to, aby se mohli věnovat hře na hudební nástroj. Možná i kvůli tomu usilovalo mnoho konstruktérů o vytvoření speciálního přístroje, který by dokázal na hudební nástroj zahrát, aniž by bylo potřeba větší míry zručnosti.

Výstava Muzea Českého krasu ukáže skleněné i kovové zvonkohry, píšťalové i citerové hrací hodiny, flašinety, různé hrací předměty a mnohem více. Návštěvníci se seznámí s vývojem mechanických hudebních strojů v českých zemích od 18. století až do 20. let tohoto století prostřednictvím textů, audio i videozáznamů i doprovodného programu pro děti.

Poznáte stroje, jež pomáhaly v obživě žebráků a válečných invalidů, nebo které hrály pro potěšení v měšťanských salonech. Nejrozšířenějšími mechanismy 19. a 20. stol. jsou hřebíčkové hrací strojky, jejichž výroba byla v Čechách hojně zastoupená a měla světovou úroveň. Byly doplňovány do hodin, obrazů, fotoalb a dalších například upomínkových předmětů.

Zpestřením vernisáže výstavy 12. listopadu bude od 16 hodin i vystoupení flašinetářů před budovou muzea a neformální prohlídka pro mladší návštěvníky. Výstava bude zahájena v 17 hodin za účasti Jana Bondry, předsedy Společnosti přátel mechanické hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám