Hlavní obsah

Hra Krycí jména získala "herního Oscara"

Novinky, Lenka Žáčková

Česká společenská Krycí jména získala světové nejprestižnější ocenění Spiel des Jahres, což je cena udělována Hře roku německou kritikou a je považována za „herního Oscara“. Byla udělena 18. července v Berlíně, kolébce moderních společenských her.

Foto: Archiv Vl. Chvátila

Šťastný autor

Článek

Zvítězila v hlavní kategorii a jejím autorem je Čech Vlaadi Chvátila. Od roku 1979, kdy je cena udělována, ji získaly jen hry z herních velmocí jako je Německo, Francie, Velké Británie a USA. V 37. ročníku uspěla poprvé hra z jiné země, a to z České republiky.

A jaký herní to zázrak vlastně vyhrál? Jak už název sám napovídá, je to hra o špionech, kteří nesmí hnout ani brvou, jinak by byli odhaleni. Hrát můžete jen ve dvou, ale daleko lepší je, když se u stolu sejde podstatně větší parta, která se rozdělí na špionážní týmy.

Hledáte tajné agenty, jejichž totožnost znají pouze hlavní špioni a jejich nápovědy vůbec nejsou jednoduché. Cílem je nalezení všech vlastních agentů, ale omylem může odhalit nájemného vraha... Je to hra, kdy nesmíte dávat najevo žádné emoce a kromě povolené slovní nápovědy, jak se říká, se nesmí opravdu hnout ani brvou, i když vidíte, že spolupracovníci postupují špatným směrem.

Hra Krycí jména staví na slovních asociacích, rozvíjí logiku a týmovou spolupráci a zapeklitě skýtá více variant. Vždy nabízí pokušitelskou možnost hledání několika agentů současně, což není to nejsprávnější rozhodnutí. Svoji velmi úspěšnou premiéru měla na sklonku loňského roku na veletrhu Spiel v Essenu.

Hra Krycí jména vyšla v roce 2015 a od té doby zaznamenala ve světě řadu úspěchů. Vyšla už ve 31 jazycích a ve světě se prodalo více než 400 000 výtisků. Toto číslo bude po zisku ocenění Spiel des Jahres nadále poroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám