Hlavní obsah

Houslový mistr Jaroslav Svěcený zaplnil kostel v Týništi nad Orlicí

Novinky, Milan Školník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na adventním koncertu konaném v sobotu 3. prosince v kostele sv. Mikuláše v Týništi nad Orlicí zazněly tóny takových velikánů, jako byli například Bach, Händel, Vivaldi, Benda, Corelli nebo Tartini.

Foto: Milan Školník

Jaroslav Svěcený spolu s pořadatelkou Vladimírou Lesenskou

Článek

Jaroslav Svěcený je nejen výborným houslistou, který je respektovaný i za hranicemi, ale rovněž popularizátorem vážné hudby jako takové. Jeho vystoupení bývají doplněna o komentář jak ke hraným skladbám, tak k jejich skladatelům a nejinak tomu bylo i v Týništi, kde ho doprovázela cembalistka Jitka Navrátilová.

Známý houslista se nezalekne ani hraní za nestandardních podmínek. Skoro až mrazivé prostředí nevytopeného kostela nebylo pro mistra žádnou výzvou. To samé je možné říci o publiku, které vydrželo až do konce a hudební vystoupení a samotné uspořádání koncertu ocenilo potleskem vestoje.

Hlavním pořadatelem byla dlouholetá týnišťská zastupitelka, bývalá poslankyně Parlamentu ČR a příznivkyně kulturního dění, které vyvrcholilo sobotní událostí, Ing. Vladimíra Lesenská.

„Chtěla jsem navázat na tradici koncertů, které jsem spolupořádala se zdejší farností, když jsem byla ve Sněmovně. Výrazným rozdílem ale bylo, že tehdy jsem působila v roli sponzora, kdežto nyní jsem vystupovala jako pořadatel celé akce a byla to velmi cenná zkušenost. Rozhodla jsem se totiž uspořádat koncert vlastními silami, bez podpory radnice a firem, pouze za pomoci nezbytných subjektů typu regionálních médií, Základní umělecké školy, která zajistila prodej vstupenek, Technických služeb města, které zajišťovaly stěhování židlí, tiskárny AGTyp Kostelec nad Orlicí a pana Králíčka – o.s. ABAKUS a jeho spolupracovníků. Hlavním iniciátorem adventního koncertu pak byla zdejší farnost a pan farář, který s jeho konáním souhlasil.

Těm všem patří velký dík z mé strany a samozřejmě obyvatelům Týniště a okolí, že si našli chvilku v předvánočním čase a na koncert zavítali.“

Má to snad znamenat, že letošní adventní koncert nebyl posledním?

„Určitě ne, pokud bude minimálně takový zájem, jaký byl letos, tak Jaroslava Svěceného oslovím i v příštích letech. Věřím tomu, že si na nás i při jeho pracovním vytížení chvilku najde,“ dodala Vladimíra Lesenská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám