Hlavní obsah

Houslista Jan Mráček okouzlil publikum Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Houslista Jan Mráček byl spolu s PKF – Prague Philharmonia jedním hlavních aktérů slavnostního zahájení V. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Když se zcela zaplněným kostelem sv. Václava v Dobrušce ozvalo „bravo“, doširoka se usmíval - dlouhotrvající ovace vestoje mu patřily zcela právem.

Foto: Jan Ježdík

Ovace vestoje na MHF F. L. Věka pro houslistu Jana Mráčka.

Článek

Jan Mráček předvedl v celé šíři svoji virtuozitu a od prvních tónů Koncertu pro housle a orchestr e moll, op. 64 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho hudební příznivce naprosto uchvátil. Přídavkem z dílny Fritze Kreislera pak svůj výkon ještě podtrhl.

Publiku MHF F. L. Věka byl představen jako vítěz prestižní Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera v roce 2014 - soutěžní porota se o jeho prvenství do medií vyjádřila takto: „Fascinoval nás od prvního kola, nejen technickými dovednostmi, ale i svým charismatem na pódiu…” Sám Jan Mráček k tomu dodal: „Já jsem se jen snažil být sám sebou a hrát, jak nejlépe umím.”

Vedle finanční odměny získal smlouvu na pořízení CD nahrávky a vystoupení po boku Vídeňské filharmonie. „Deska už je v přípravě. První natáčecí dny začnou v druhé polovině listopadu a zazní zde díla od jednoho z největších světových skladatelů, Antonína Dvořáka. Na koncert s ‘'Vídeňáky'' stále čekám, ale je to orchestr, který patří mezi tři nejlepší na světě, a tak je jasné, že mají dané sezóny na mnoho let dopředu,“ podotkl k tomu, jak naložil s odměnami za triumf v soutěži přirovnávané k tenisovému Wimbledonu.

A co nesmírně cenné vítězství změnilo v hudebním životě Jana Mráčka? „V podstatě úplně vše. Největší štěstí je manažerské zastoupení u rakouské agentury, což je věc, kterou si přeje každý muzikant,“ tvrdí houslista.

O vrcholný výkon, kterým se představil 27. září večer v kostele sv. Václava v Dobrušce a za který sklidil dlouhotrvající ovace vestoje, se zasloužil i nástroj rozeznívající se pod jeho rukama. „Hraju na nástroj neznámého původu, nikdo neví, kdo ho stvořil. Nemá ani vysokou hodnotu, pořídil jsem ho za dva tisíce euro, což je – co se nástrojů týká – téměř zadarmo. Měl jsem veliké štěstí,” řekl na adresu svých houslí krátce po skončení festivalového koncertu.

Vzápětí odpověděl na otázku, jak „dobíjí baterky“ po vystoupeních, do nichž zjevně vkládá obrovskou energii: „Zrovna včera jsem byl na golfu, který hraju velmi rád. Mojí vášní jsou i auta.”

A co skvělého Jana Mráčka čeká v nejbližší době? „Mám hodně koncertů a věnuji se koncertní činnosti po celé Evropě i jinde ve světě, což je na úkor školy ve Vídni, kde vyžadují vysokou docházku. Uvažuji o předčasném ukončení studií, protože nechci odmítat koncerty."

Pro příznivce MHF F. L. Věka může být velmi potěšující, že houslista nevyloučil svoji účast na Věkově festivalu ani v budoucnu, když řekl: „Určitě, přijedu moc rád. Třeba s Lobkowicz triem. Jsem s Pavlem Svobodou (umělecký ředitel a dramaturg MHF F. L. Věka - pozn. aut.) velký kamarád, a tak věřím, že se na něčem domluvíme.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám