Hlavní obsah

Hostětín opět ovládne Jablečná slavnost

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košty vína, klobásek, zelí a dalších krajových pochoutek patří na Moravě k obvyklému a oblíbenému koloritu podzimních měsíců. Už jste ale někdy byli na ochutnávce jablek? Zajeďte si v neděli 23. září do Hostětína.

Foto: Martina Žáčková

Návštěvníci Jablečné slavnosti budou moci ochutnávat i mošty z hostětínské moštárny.

Článek

Tato malá obec v Bílých Karpatech na Uherskohradišťsku si v posledních letech získala popularitu díky řadě ekologických projektů založených na využívání místních zdrojů a technologií šetrných k životnímu prostředí. Před dvěma lety se sem kvůli tomu dokonce zajel podívat během své návštěvy Česka princ Charles.

Jedním z projektů je zdejší bio moštárna, v níž od roku 2000 hospodaří občanské sdružení Tradice Bílých Karpat. To se snaží propagovat ovocnářství, které je se zdejším regionem spjaté odnepaměti. Jablečná slavnost, kterou sdružení pořádá společně s obcí a Centrem Veronica Hostětín, má za cíl na tuto tradici upozorňovat a prezentovat nejen místní pěstitele a výrobce ovocných produktů, ale take regionální značku Tradice Bílých Karpat a její nositele.

“Při slavnosti tu mohou lidé jablka prožít všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem, ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu. Pro návštěvníky bude připraven celodenní bohatý zábavný, kulinářský i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí více než desítka partnerských organizací a kolem stovky dobrovolníků,” uvedla Hana Machů z Centra Veronica Hostětín.

Letošní ročník bude již jedenáctý v pořadí. Součástí slavnosti, která začne v 11 a potrvá do 18 hodin, bude opět ochutnávka bio nápojů v moštárně i výstava starých a krajových odrůd ovoce spojená s odborným poradenstvím. Bude se ochutnávat sušené ovoce a stylové bude i občerstvení: ovocné koláče, jehněčí steaky, klobásky a další krajové pochoutky. Na návsi se uskuteční jarmark držitelů ochranné známky Tradice Bílých Karpat. Během odpoledne take proběhne oblíbená přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Součástí programu budou vystoupení folklórního souboru Dúbrava, Lucie Redlové a kapely Dareband nebo divadelní představení.

Koho zajímají proslulé hostětínské ekologické projekty, ten může vyrazit na lektorované prohlídky. S odborným výkladem si prohlédne pasivní dům, moštárnu, historickou sušírnu ovoce, kořenovou čistírnu odpadních vod nebo výtopnu na biomasu. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost. Návštěvníci se vedle toho mohou zapojit do her a soutěží. Na děti čeká Jablečná stezka, řada rukodělných i sportovních aktivit a oblíbená adrenalinová věž, pro dospělé bude připraven Jablečný trojboj. Podrobnosti najdete na http://hostetin.veronica.cz/.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám