Hlavní obsah

Horské lázně Karlova Studánka zahajují v sobotu novou lázeňskou sezónu

Novinky, Alena Kiedroňová

Kdo hledá na sobotu 23. května v Jeseníkách zajímavý program, mohl by zajet do Karlovy Studánky, rozlohou druhé nejmenší obce v zemi. Začíná tady nová lázeňská sezóna a program počítá jak s pobavením dětí, tak starších návštěvníků.

Foto: Alena Kiedroňová

Karlova Studánka je skvělým místem k procházkám na čerstvém vzduchu.

Článek

Horské lázně Karlova Studánka připravují na čas od 10 do 17 hodin jarmark originálních produktů z Jeseníků. Ty uspokojí nejen chuťové pohárky kupujících, ale také oko. Výrobků s prestižní značkou Jeseníky originální produkt přibývá valem, patří sem úžasná osoblažská krajka, lesní sklo z Vrbna pod Pradědem, lahodný med i výrobky z včelího medu, vosku i propolisu, bylinné likéry, originální díla uměleckých kovářů, řezbářů, šperky, keramika a další krásné maličkosti řemeslníků.

„Těšíme se na vás všechny, určitě se do Karlovy Studánky vydejte a užijte si krásný den v horských lázních,” zve Bc. Kristina Jánská, pracovnice lázní. Pro radost dětí tady bude aquazorbing, skákací hrad a jízda na konících, na večer se pro lázeňské hosty, turisty i ostatní návštěvníky připravuje taneční zábava.

Horské lázně Karlova Studánka jsou právem označovány za perlu lázeňství v oblasti Hrubého Jeseníku a po celé generace si udržují jednotný architektonický styl. Jsou nejvýše položenými lázněmi v zemi, v lesním masívu pod nejvyšším moravskoslezským vrcholem Pradědem (1492 m n. m.).

Průměrná nadmořská výška lázeňské obce je kolem 800 metrů nad mořem a zdejší ovzduší patří k nejčistším v Evropě. Dnes se tady léčí nejvíce lidé s nemocemi dýchacích cest, cévními chorobami, stavy po onkologických nemocích, obtížemi pohybového ústrojí, nemocemi kožními i nervového systému.

Pokusy využít zdejší minerální prameny k léčení byly zaznamenány už v 17. století. Rozbor vody nechal zpracovat nejmladší, šestnáctý potomek Marie Terezie, velmistr Řádu německých rytířů Maxmilián II. František. První dřevěné domky kolem Maxmiliánova pramene byly vybudovány roku 1785, nesloužily však ještě ubytování pacientů, ale koupelím v dřevěných vanách. Voda se nahřívala struskou z místních hutí. Časem přibyly koupele s odvarem ze smrkových větviček, koupele uhličité i rašelinové.

Lázně jsou státní, ale v církevních restitucích se jejich vydání domáhá, zatím bez úspěchu, německý řád. V Karlově Studánce se natáčely některé scény úspěšné komedie S tebou mě baví svět a letos se sem chystají filmaři pracující na projektu filmu Já, Mattoni.

Lázeňský tým pracovníků hrdě připomíná také fakt, že se právě tady po operaci plic v roce 2000 léčil první český prezident Václav Havel. Ubytován i se svou ženou byl ve Slezském domu. A skvělou vizitku Karlově Studánce a Jeseníkům vystavil před dvěma lety prestižní list The New York Times, když lázně zařadil mezi 46 doporučovaných turistických destinací na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám