Hlavní obsah

Hořovický zámek se letos dočkal obnovy vstupních prostor

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hořovickém zámku se obnovy letos dočkala nejen stavební část, ale zrestaurování byli i dva hesenští lvi, střežící vstup do zámku. Na zimu dostali ochranné boudy, zhotovené podle historických předloh.

Foto: Libor Knížek

zámek Hořovice, bedny na lvy

Článek

Po opravě volalo už celé prostranství před zámkem. Protože byly práce poměrně rozsáhlé, trvaly téměř půl roku a dokončené byly těsně před začátkem adventu.

Jako první musely přijít na řadu fasády, které byly při zemi značně zvětralé. Některé části omítek vyžadovaly i speciální opravy, které měly za úkol odsolit zdivo na západním křídle směrem do ulice. Fasáda byla opatřena i soklem v šedém tónu, který tu chyběl skoro 30 let. Po obnově fasád byly nově upraveny povrchy cest na vstupním nádvoří, opraveny obrubníky i chodníčky podél zámku.

Nejnáročnější částí rekonstrukce bylo restaurování dvou hesenských lvů, držících erby původních majitelů. Jejich autorem je známý vídeňský sochař Heinrich Natter a pochází z roku 1890. Tentýž umělec vyzdobil na konci 19. století sochami i slavnou vídeňskou operu.

Poslední restaurování lvů v polovině 90. let nebylo právě šťastné, neboť byla při opravě zvolena špatná technologie. Chyby se však podařilo napravit, a tak lvi opět díky restaurátorce Pavle Žiakové září novotou. Na závěr restaurování byly sochy opatřeny i vápenným nátěrem, jaký měly v době svého vzniku.

Podmínkou zachování dobré kondice lvů co nejdelší dobu je jejich zakrývání na zimu. Lvi se pravidelně zakrývali až do 70. let 20. stol. Naštěstí se z těchto zim dochovalo několik fotografií, podle kterých byly zhotoveny repliky historických bud, které se používaly už od osazení lvů na bránu. Natřeny jsou heraldickými barvami posledních majitelů zámku. Zbývá tak dokončit restaurování litinových zlacených korun lvů, které by měli jako nové zazářit už příští jaro.

Méně viditelné, ovšem neméně důležité bylo restaurování hlavního žulového portálu do budovy zámku, který byl kvůli zatékání balkónem již dlouho v havarijním stavu.

Aby byla obnova vstupních prostorů kompletní, správa zámku pořídila i nové litinové lavičky, koše a květníky na letničky. Zcela nejnáročnější obnovou po technologické i odborné stránce byla však obnova a osazení nádherných druhorokokových luceren na bráně a u vstupu do zámku. Jejich výroba trvala téměř dva roky a odlévaly se podle jediného dochovaného exempláře, který byl objeven a identifikován úplnou náhodou.

I do nového roku zůstává ještě řada nedokončených úkolů. Kromě již zmíněných korun, zbývá ještě dokončit opravu vstupních dřevěných vrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám