Hlavní obsah

Hořovický zámek hostí výstavu kostýmů z českých pohádek

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V měsících září a říjnu můžete na zámku v Hořovicích vstoupit "Zpátky do pohádky". Právě to je název unikátní výstavy kostýmů z televizních pohádek.

Foto: Libor Knížek

Zámek v Hořovicích hostí unikátní výstavu pohádkových kostýmů

Článek

Československé a později české televizní pohádky patří bezesporu k tomu nejlepšímu a nejmilovanějšímu, co kdy v našich krajích bylo natočeno. Valná většina z nich jistě patří do zlatého fondu (a pokud ne, tak aspoň do stříbrného určitě). Kdo by neznal zákeřného pana rádce a jeho popěvek um-ba-ba-ů z pohádky o ráčkující princezně, písničku Dělání Honzy a princezny Lenky z pohádky Princové jsou na draka, a to nemluvím o generacích a generacích dětí, které tajně fandily Jiříkovi, aby si nakonec vzal svou milovanou Zlatovlásku. No a kdo z nás může říci, že nikdy neviděl, jak dostal panovačný Trautenberk za vyučenou od Krakonoše?

Pohádky, obzvláště ty televizní a filmové, patří neodmyslitelně k dětství mnohých z nás a i k životu našich dětí. K pohádkám pak zase neodmyslitelně patří princové, princezny, draci a zámky. No a k těm televizním patří i něco jiného, co dělá pravou filmovou pohádku pohádkou. Tím „něčím“ jsou kostýmy. Správná princezna přece nebude pobíhat po zámku v obyčejných džínách a princ se nebude místo meče ohánět pohrabáčem. Kostýmy a rekvizity jsou často právě tím, co si z pohádek pamatujeme nejvíce. Všechny děti vědí, že ta pravá Zlatovláska má na sobě bledě modré šaty, Zdenička, budoucí královna Koloběžka I., přijela ke králi oblečená-neoblečená do rybářské sítě, no a Krakonoše přece dělá Krakonošem hnědý plášť, klobouk a plnovous.

No a právě kostýmy z českých televizních a filmových pohádek si budou moci návštěvníci od 4. září do 29. října prohlédnout kde jinde, než na pohádkovém zámku v Hořovicích. Výstava s názvem Zpátky do pohádky zájemcům nabídne na 60 kostýmů a rekvizit právě z populárních pohádek. Nejstaršími exponáty budou právě kostýmy z pohádky Zlatovláska, která vznikla už v roce 1973, nejmladší pohádkou pak je pohádka Kouzla králů z roku 2008. Kromě těchto dvou ale budou moci lidé všech věkových kategorií zavzpomínat na ostatní pohádky, jako Princové jsou na draka, Ať přiletí čáp, královno, Lotrando a Zubejda, Rumplcimprcampr, hudební pohádka Plaváček, nebo třeba Anděl páně.

Výstava je otevřená každý všední den, kromě pondělí, a to od 10 do 16 hodin.

Současně můžete na zámku navštívit výstavu hraček šlechtických dětí, strašidla v zámeckém sklepení, klasickou interiérovou prohlídku a nebo se jen tak projít romantickým zámeckým parkem.

Veškeré informace naleznete na oficiálních stránkách zámku: www.zamek-horovice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám