Hlavní obsah

Holešovský zámek, kovárnu a synagogu navštívilo letos 16 tisíc lidí

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistická sezóna 2014 na holešovském zámku překonala rok předešlý. Výrazně vzrostla návštěvnost, přibylo akcí, některé projekty překročily hranice regionu a dostaly celorepublikový význam.

Foto: Dana Podhajská

Pohled do expozice Spolku výtvarných umělců Mánes, který letos v létě na holešovském zámku vystavil 325 děl od největších českých výtvarníků.

Článek

Od začátku dubna do konce října navštívilo zámek, zámeckou kovárnu a židovské památky přes 16 tisíc návštěvníků, což je o sedm tisíc více než loni.

Jedenáct tisíc z nich přišlo jen do Zámecké galerie, která hostila především největší výstavu Spolku výtvarných umělců Mánes v jeho novodobé historii po roce 1989 a výstavu historických hraček. Turisty táhly do Holešova také židovské památky, návštěvnost synagogy, obřadní síně a židovského hřbitova taktéž stoupla.

„Úspěch je v tom, že jsme oproti loňsku rozšířili nabídku kulturních akcí a díky tomu dokázali uspokojit velký záběr návštěvníků. Nemuseli jsme řešit obecně platný problém klesajícího zájmu o památky jako takové. Některé naše akce měly regionální přesah a přitáhly návštěvníky z širokého okolí. Také je důležité, že jsme nezdražili,” komentoval úspěch sezóny Pavel Chmelík, ředitel Městského kulturního střediska ve Holešově, které památky spravuje.

Barokní zámek Holešov dochovaný v podobně od architekta vídeňského dvora Filiberta Lucchese je někdejším sídlem rodu Rottalů a Wrbnů. Přesto, že je bez mobiliáře, nabízejí jeho interiéry několik zajímavostí. Patří mezi ně enfiláda reprezentativních sálů piano mobile s barokními malbami od italských mistrů, které představují výjevy z antické mytologie. Uceleností tématu jsou k vidění málokde.

Kromě historických zajímavostí je zámek centrem kulturně-společenských akcí. Konají se zde velké výstavy, festivaly a koncerty vážné a populární hudby.

K zámeckému areálu patří obora a francouzský park ze 17. století. Je jedinečný systémem vodních bazénů ve tvaru Neptunova trojzubce. Spolu z Růžovou zahradou a dlouhými alejemi je skvělým místem pro odpočinek a romantické procházky.

Každoročně se zde konají také velké open air přehlídky. Během letošního ročníku hudebního festivalu Holešovská regata prošlo parkem a zámkem dvacet tisíc návštěvníků. Týden poté, kdy se do parku a na nádvoří zámku po jedenácti letech vrátila tradiční přehlídka historických aut, přišlo pět a půl tisíce lidí.

Také blízká zámecká kovárna je příjemným exkurzem do historie. Je vybavená původními stroji a nářadím a vede z ní úniková cesta do legendárního holešovského podzemí, do kterého je možné nahlédnout. Ke kovárně patří také malé muzeum kovářství a dobová světnička, ve které se konají populární velikonoční a vánoční zvykoslovné programy pro veřejnost.

Holešovská Šachova synagoga z roku 1560 patří mezi čtyři nejstarší v zemi. Ceněna je především díky vnitřním malbám polského typu. V 17. století v ní působil jeden z největších židovských učenců rabín Šach, který je pohřbený na nedalekém hřbitově. Každý rok jeho tumbu navštíví stovky návštěvníků z celého světa. Každoročně se stává centrem festivalu židovské kultury, koncertů a večerních prohlídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám