Hlavní obsah

Holešovská synagoga získala Šachovu knihu z roku 1677

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešovská synagoga získala v aukci výtisk Šachovy knihy z roku 1677. Jedná se o mimořádné vydání, které do Holešova přijelo z New Yorku a které rozšíří stávající expozici rabínových knih. Zároveň bude nejstarší, které je v Holešově k vidění.

Foto: Dana Podhajská

Vratislav Brázdil drží v ruce knihu 341 let starou. Výtisk váží přes dvě kila, má několik set stran psaných v hebrejštině a na ručním papíře.

Článek

Kniha vyšla čtrnáct let po Šachově smrti. Knihovna doposud nabízela nejstarší výtisk z roku 1715.

„Slavíme mimořádný úspěch, protože takové výtisky se na trhu téměř nevyskytují, narazíte na ně velmi zřídka,” řekl správce a průvodce Šachovy synagogy v Holešově Vratislav Brázdil. Na cestě ze Spojených států je přitom podle jeho slov ještě další kniha z roku 1711.

Výtisk z roku 1677 je Šachovým komentářem Šulchan aruchu, který na přelomu 15. a 16. století napsal pro sefardské židy Josef Karo a shrnul v něm židovské právo.

Kniha v té době vyvolala obrovský ohlas, kvůli zvykovým odlišnostem však nebyla použitelná pro aškenázské židy. První, kdo Karův kodex okomentoval pro potřeby židů ze střední a východní Evropy, byl krakowský rabín Moše Isserles. Následovalo ho dalších pět nejvýznamnějších židovských učenců, mezi nimiž byl i holešovský Šach. Těchto několik komentářů tvoří dodnes základ židovského práva. Nabádají židy, jak se správně chovat, jak jednat a pracují i s halachou.

V případě výtisku, který nově rozšíří holešovskou sbírku, je zda však jestě jedna zajímavost.

„Šachův komentář doplňuje komentář rabína Taze ze Lwova. Oba své práce vydali ve stejném roce 1645 a naše kniha je vlastně prvním vydáním Šulchan aruchu s komentáři těchto dvou osobností. Od té doby se tisknout vždy dohromady,” vysvětlil Brázdil. 

Vratislav Brázdil začal budovat Šachovu knihovnu již před lety a ve světových internetových aukcích postupně nakupoval jeden zajímavější výtisk za druhým. Dnes má sbírka pětadvacet kousků vystavených v Šachově studovně, která vznikla před dvěma lety ve druhém patře synagogy. Primárně slouží židovským poutníkům ke studiu z Šachových knih a k rozjímání. Pro běžného turistu je především zážitkem, podobný památník v jiných českých synagogách není.

Rabín Šach vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen patří mezi nejvýznamnější židovské učence na světě a pohřbený je v Holešově, kde působil a napsal některé své knihy. Místní synagoga byla pojmenována podle jeho komentářů Šulchan aruchu, kterým se říká šach. Stavba patří mezi nejstarší a nejdochovalejší synagogy v Česku. Ceněna je díky vnitřní výzdobě polského typu, která se objevuje jen v několika synagogách na světě. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám