Hlavní obsah

Holešovská Šachova synagoga zve na šabat

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šachova synagoga Holešov zve na noční prohlídku. Koná se v pátek 25. listopadu od 17 hodin a věnovaná bude židovskému svátku šabat.

Foto: Vratislav Brázdil
Článek

„Zaměříme se hlavně na to, co šabat znamená, jaké má místo v dnešním světě a jaký má smysl pro nás. Takové zamyšlení v kombinaci s noční prohlídkou. Návštěvníkům bych doporučil svátečně se obléknout, aby večer mohli lépe prožít,” prozradil k připravované prohlídce správce a průvodce synagogy Vratislav Brázdil.

Holešovská synagoga patří mezi čtyři nejstarší v zemi. Spolu s pražskou Staronovou se jako jediná dochovala v původní podobě a zůstala veřejnosti otevřena i za socialismu.

Za zmínku stojí také skutečnost, že v ní v 17. století působil rabín Šach, jedna z nejvýznamnějších osobností židovského náboženství. V jejím druhém patře byla vybudována Šachova studovna s kolekcí knih, které rabín napsal a které se do Holešova podařilo získat ze světových internetových aukcí. Nechybí mezi nimi ani rabínův nejslavnější komentář k židovskému právnímu kodexu.

Studovna slouží židovským poutníkům ke studiu a rozjímání. Pro turistu může být zajímavým zážitkem, podobný památník v jiných českých synagogách není. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám