Hlavní obsah

Holešov zažije historickou bitvu jako před čtyřmi sty lety

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukci historických událostí roku 1620, během kterých svatý Jan Sarkander zachránil Holešov před vypleněním polskými žoldnéři, představí 7. května v holešovských zámeckých zahradách festival Holleschau 2016: Ve svitu Sarkanderovy hvězdy.

Foto: MKS Holešov
Článek

Kromě ústřední bitvy, které se zúčastní asi stočlenný kompars z Česka, Polska a Ukrajiny, prožijí návštěvníci festivalu den jako před čtyřmi sty lety. Připravuje se rozlehlé táborové ležení i naučná stezka, která je seznámí s dobovými detaily a reáliemi počátku 17. století.

Festival začne v 10 hodin a nabídne celodenní program. Kromě historického střetu Sarkandera s Poláky, který vypukne o půl čtvrté odpoledne, uvidí diváci také dopolední šarvátku žoldnéřů s obyčejnými lidmi. Připravují se dobová divadelní, taneční a hudební vystoupení.

Naučná stezka spojí park se zámeckou kovárnou, hvězdárnou a synagogou a nabídne návštěvníkům zajímavé putování v čase a prostoru. Prostřednictvím mapy, úkolů a informačních panelů se mohou dovědět více o době, ve které žil Jan Sarkander. Samostatnou částí naučného programu pak bude zmíněné vojenské ležení.

Vstupenky jsou v předprodeji on-line na stránkách festivalu www.festivalholleschau.cz nebo v Městském informačním centru v Holešově.

Související témata:

Výběr článků

Načítám