Hlavní obsah

Hodonínská průmyslovka na druhém místě v celostátním finále Robosoutěže 2016

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý úspěch se podařil týmu SŠPU Hodonín. Trojice studentů čtvrtého ročníku Technického lycea Lukáš Letrik, Jan Kubeš a Filip Kovačík získala stříbro ve finále Robosoutěže 2016 v Praze.

Foto: Jana Slováková

Tým SŠPU Hodonín získal stříbro z finále Robosoutěže 2016 v Praze. Složení: Lukáš Letrik, Jan Kubeš a Filip Kovačík

Článek

Hodonínská průmyslovka opět zabodovala. Po druhém místě v předkole  Robosoutěže 2016 a postupu do celostátního finále získala druhé místo i v tomto finále. A že to byl úkol nesnadný: do celostátního finále se dostalo pouze 16 nejlepších středoškolských týmů. Ty vzešly z více než 128 týmů z celé republiky, které se utkaly ve 4 předkolech.

Tým tří mladých programátorů hodonínské průmyslovky Lukáš Letrik, Jan Kubeš a Filip Kovačík pod vedením jejich učitele Vladimíra Šereše tak zdolal své protivníky a zastavil se až ve finále. To už bylo pojato jako kombinovaná soutěž 16 týmů univerzitních z pražské fakulty elektrotechniky proti 16 středoškolským.

Do finále se tým hodonínské průmyslovky probojoval spolu s druhým moravským týmem ze Zlínského gymnázia.

"Byl to silný soupeř, který měl výborně zvládnutou první část úkolu (sledování čáry), naše družstvo mělo pro změnu lepší druhou část (průjezd bludištěm). Souboj to byl vyrovnaný a nakonec jen těsná prohra a pár sekund rozhodly o druhém místě našeho týmu," řekl po finálové jízdě robota Vladimír Šereš.

Robosoutěž je určena pro tříčlenné středoškolské týmy z České republiky. Úkolem každého týmu je sestavit robota ze stavebnice LEGO® MINDSTORMS® tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu, a to co možná nejlépe. Týmy své síly změří v soutěži sestrojených robotů ve čtyřech samostatných předkolech a první dva z každého předkola postupují do celostátního finále Robosoutěže. Robosoutěž pořádá elektrotechnická fakulta Českého Vysokého Učení Technického v Praze ve spolupráci s firmami Samsung a Škoda.

Ceny, které si tým hodonínské průmyslovky nadělil již před vánočními svátky, byly opravdu kouzelné. V předkole získali kluci trička a paměťové disky od firmy Samsung a ve finále pak každý obdržel tablet Samsung Galaxy, soudek piva a další drobnosti.

"Já nejvíc oceňuji, že kluci získali pro školu novou stavebnici LEGO® MINDSTORMS® a jako třešničku na dortu získali všichni tři přijetí na fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze bez přijímacích zkoušek. Po maturitě jsou tam vítáni s otevřenou náručí," podotkl Vladimír Šereš, učitel ICT na hodonínské průmyslovce.

Reklama

Výběr článků

Načítám