Hlavní obsah

Hlučné kovové U rampy jsou minulostí, ve Vrbně otevírají nový skatepark

Novinky, Alena Kiedroňová

Rozlohou, členitostí, výškovou úrovní prvků i snakerunem umožňujícím rychlejší průjezd skateparkem – tím vším je přitažlivý nový ráj příznivců skateboardingu, který bude slavnostně otevřen v sobotu hodinu po poledni v Železné - místní části Vrbna pod Pradědem.

Foto: Jára Sijka

Skateboarding, to je volnost a radost. Zdeněk Rybár má rád nejen jízdu ve skateparcích, ale též na cyklostezkách.

Článek

Nahradí starý skatepark s kovovými, hlučnými U rampami a dalšími překážkami, který víc než dvacet let fungoval v areálu TJ Sokol v centru města, v péči oddílu skateboardistů.

Pro nový skatepark našla vrbenská radnice šikovné místo v Železné při cyklostezce. Prosadit jeho stavbu ovšem nebylo až tak jednoduché, v jednu chvíli se ve městě podepisovaly hned dvě petice: jedna proti skateparku a druhá na jeho podporu.

„Představili jsme veřejnosti záměr a také přiblížili životní styl spjatý s tímto druhem freestylového sportu. Většinu obav zejména z hlučnosti se podařilo rozptýlit studií, opatřeními v projektové dokumentaci a dnes už také praktickou zkušeností při obratných jízdách mladých lidí na hladkém betonovém povrchu skateparku,“ řekla vrbenská starostka Ing. Helena Kudelová.

Novému sportovišti dali zelenou zastupitelé, když investici schválili v rozpočtu na rok 2014. „Vzniklo další místo pro volnočasové aktivity vrbenských dětí a mládeže a návštěvníci a turisté mají o možnost víc, jak si zpestřit ve Vrbně svou dovolenou, prázdniny nebo víkend,“ dodala starostka.

Skatepark vyrostl ve volném prostoru na ploše 1105 metrů čtverečních, nákladem zhruba čtyři miliony korun. Jen samotná betonová plocha dosahuje 880 metrů čtverečních. Park je rozdělen do tří výškových úrovní, doplněn je skatovými překážkami a raily.

Stavbaři si hleděli každého detailu a podle Zdeňka Rybára z vrbenského oddílu skateboardingu tady odvedli v letních parnech obdivuhodný a precizní výkon. „Životnost takového skateparku by měla dosáhnout třicet i padesát let. Neslouží už jen pro skate, ale také bruslařům na in-linech, jezdům na BMX kolech či scoot koloběžkách.“

Zdeněk Rybár nepochybuje, že by se moderní sportoviště líbilo dr. Josefu Rektoříkovi, který byl průkopníkem „kolečkových“ sportů v naší zemi a zasloužil se o vznik prvního vrbenského skateparku. Ten v 90. letech Vrbnu mohla závidět i podstatně větší a bohatší města.

„Nový skatepark je ojedinělý na Moravě a ve Slezsku nejen snakerunem, ale také svou členitostí. Ocení ho nejen zkušení jezdci, na sobotu se chystá první závod, zařazený do Moravskoslezské Tour 2014. Jestli se ale pojede, zatím nevíme, má dost pršet,“ uvedl Zdeněk Rybár.

Areálu ještě chybí zázemí pro jezdce i diváky, sportovci tady chtějí vybudovat posezení. Přislíbenu už mají pomoc jedné vrbenské firmy, která dodá zdarma střešní krytinu.

Freestylové sporty nesou určitou míru rizika. Ve skateparku každý jezdí na vlastní nebezpečí, sám za sebe. Malé děti zásadně jen za dohledu rodičů či jiných zletilých osob. Do povinné výbavy patří přilby a také chrániče kolen a loktů.

„Od prvního dne sem začaly chodit maličké děti na koloběžkách a kolech, bez rodičů. Zajistit jejich bezpečí je snad nemožné. Prosíme proto rodiče, aby na své děti dohlédli, aby si uvědomili, že tu může snadno dojít ke zbytečnému úrazu,“ dodal Zdeněk Rybár.

Reklama

Výběr článků

Načítám