Hlavní obsah

Hlučínští gymnazisté si připomněli jubileum Josefa Kainara

Novinky, Jiří Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 7. září (v den návštěvy prezidenta ČR Miloše Zemana v Hlučíně) se sešli studenti a profesoři Gymnázia Josefa Kainara v Hlučíně, aby si společně zavzpomínali na významného básníka a hudebníka Josefa Kainara, který téměř před 80. lety na této škole odmaturoval a před 100 lety se v Přerově narodil.

Foto: Jiří Bárta

Stříbrná mince ČNB ke 100. výročí narození Josefa Kainara

Článek

Od narození významného českého básníka, dramatika, překladatele a hudebníka Josefa Kainara letos uplynulo 100 let. U příležitosti tohoto kulatého jubilea uspořádali v prostorách hlučínské "Nejen kavárny" studenti a jejich profesoři gymnázia, které nese po svém významném absolventu čestný název, vzpomínkové posezení, na němž u dobré kávy, poezie a hudby si jej připomněli.

Nejprve historik Mgr. Martin Rostek podrobně seznámil přítomné hosty se životem a dílem Josefa Kainara, který pocházel z železničního rodu z Přerova. Studoval gymnázium ve svém rodišti, poté v Olomouci a od roku 1935 v Hlučíně, kde v roce 1938 odmaturoval. Jako gymnazista se věnoval hudbě, hrál v jazzových kapelách, na klavír, housle i kytaru, byl duší školních akademií, kreslil zde karikatury zejména ze školního prostředí (jeho spolužák O. Koch věnoval gymnáziu několik originálních kreseb).

Po 2. světové válce pracoval jako novinář, spolupracoval s divadlem a rozhlasem (10 let působil v Brně, např. s orchestrem Gustava Broma). Mgr. M. Rostek uvedl i několik méně známých skutečností o J. Kainarovi, např. u příležitosti 100. výročí jeho narození vydala ČNB pamětní stříbrnou minci s jeho podobiznou, v Ostravě - Svinově byla po něm pojmenována jedna z ulic, letos byl slavnostně uveden do provozu před svinovským Obecním domem poeziomat, v jehož nabídce jsou k poslechu také Kainarovy verše.

Posluchače zaujala také informace, že středoškolská učitelka z pražského Gymnázia Na Vítězní pláni a velká obdivovatelka Kainarových básní Helena Vondráčková převzala v roce 2012 do péče básníkův hrob na vyšehradském hřbitově. Tímto svým činem motivovala Správu pražských hřbitovů ke spuštění Projektu adopce hrobů významných osobností, které je chrání před jejich likvidací.

Po historickém úvodu následovaly ukázky z Kainarových básní, které recitovaly studentky gymnázia, např. Veliká láska, Člověka hořce mám rád, Stříhali dohola malého chlapečka, Moje blues aj. Poté Mgr. Petr Martiník seznámil přítomné s Kainarovou bohatou textovou písňovou tvorbou, podloženou mnoha hudebními ukázkami, i se spoluprací s četnými hudebníky, počínaje G. Bromem a konče M. Prokopem, V. Mišíkem a K. Plíhalem. 

Setkání s živou hudbou k poslechu bylo důstojnou vzpomínkou 100. jubilea narození absolventa, jehož jméno se stalo čestným názvem hlučínského gymnázia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám