Hlavní obsah

Historické světelné zdroje a zápalky v hlavní roli unikátní ostravské výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolína v Ostravě ve druhém podlaží je od 16. února k vidění jedinečná výstava historických světelných zdrojů a zápalek nazvaná Sběratelé světla.

Foto: Josef Zajíc

Sběratelé světla - jedinečná výstava je k vidění v Ostravě.

Článek

Sběratel historických světelných zdrojů Jaroslav Štěpánek z Tlumačova se věnuje netradičnímu koníčku. Jeho vášní jsou všechny možné druhy světelných zdrojů. Návštěvník druhého patra nákupního a zábavního centra může zhlédnout historické žárovky a netradiční svítidla, které se používaly a ještě mnohde používají v široké oblasti lidského života.

V sousedství vystavuje Jiří Kajzner - sběratel zápalek. Je z Prahy a patří mezi největší sběratele zápalkových krabiček v Evropě. Sbírá již přes dvacet let všechny druhy zápalek a vlastní unikátní sbírku obsahující exponáty od roku 1880, z které může návštěvník část vidět.

"Pomozte nám rozšířit sbírku historických světelných zdrojů a zápalek. Možná máte doma právě takovouto jedinečnou krabičku zápalek nebo starou žárovku. Nevyhazujte ji, ale přineste ji, prosím. Je škoda, aby byl tento střípek dějin rozbit a vyhozen na skládku. Pokud nám pomůžete rozšířit a obohatit naši sbírku, budeme vám velice vděčni a rádi vám na oplátku věnujeme drobný dárek," obracejí se letáčkem na návštěvníky autoři výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám