Hlavní obsah

Historické hrací strojky budou znít muzeem v Uherském Brodě

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava různých typů samočinných hracích strojků, z nichž některé jsou přímo ze sbírek Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, bude představena od 27. října. K vidění budou flašinety, hrací hodiny, píšťalové mechanismy, hřebíčkové hrací strojky, polyfony, takže bude v muzeu hodně veselo.

Foto: Aleš Kapsa

Flašinetář v expozici

Článek

Muzeum Jana Amose Komenského připravuje na čtvrtek 27. října vernisáž výstavy Svět mechanické hudby aneb Zlaté časy automatofonů.

„Poznáte stroje, jež pomáhaly v obživě žebráků a válečných invalidů, které hrály pro potěšení v měšťanských salonech a později i ve filmech,“ napovídá Aleš Kapsa z muzea. Vernisáž 27. 10. zpestří od 14:00 na Masarykově náměstí vystoupení flašinetářů pod vedením Jana Bondry. Historii a vývoj mechanických hracích strojů přiblíží při vernisáži v 17:00 Patrik Pařízek.

Využijte příležitosti poznat v příjemném prostředí flašinety, ptačák, polyfony, manopan nebo píšťalové hrací hodiny.

Po vystoupání několika schodů do 1. patra muzea se návštěvníci jako mávnutím kouzelného proutku ocitnou v době, kdy na náměstích vyhrávali flašinetáři a v lepších hostincích honosné hrací skříně.

Nejprve jsou představeny předměty související přímo s ruchem náměstí a volných prostranství. Atmosféru utváří kramáři s flašinety, písničkami i úřední vyhlášky. Každý flašinetář musel být například držitelem licence, jež ho úředně k žebrotě opravňovala.

Zpestřením je zde malý flašinet s jednohlasou melodií - tzv. ptačák, který dokázal naučit kosa nebo kanárka zpívat známé písničky.

Textové panely zpracované do formy dobového tisku přibližují vznik a vývoj nepřeberného množství typů hracích strojků. Doplněny jsou i historky z minulosti dokreslující atmosféru tehdejších náměstí, hostinců a tančíren.

Nejrozšířenějšími mechanismy 19. a 20. století byly hřebíčkové hrací strojky. Nejtypičtější jsou švýcarské leštěné skříňky s velkými vyladěnými hřebeny a válci s hřebíčky. Jejich výroba byla však hojně zastoupena i v Čechách, kde získala světovou úroveň. Strojky byly doplňovány do hodin, obrazů, fotoalb, půllitrů nebo třeba divadelních kukátek. Na výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout třeba otočný hrací stojánek na stromeček nebo hrací fotoalba.

Mnoho strojků je možno poznat i prostřednictvím audio a video ukázek. A v závěru výstavy je pro návštěvníky připraveno i malé překvapení. 

Ačkoli je výstava doplňována předměty z mnoha muzeí, je putovní. Další termíny konání jsou k dispozici na stránkách autora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám