Hlavní obsah

Herečka, zpěvačka a moderátorka Jitka Molavcová dnes slaví narozeniny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devětašedesáté narozeniny dnes slaví zpěvačka, herečka a moderátorka Jitka Molavcová, která je už téměř padesát let v pražském divadla Semafor. Už na začátku se stala jevištní partnerkou Jiřího Suchého a třeba za ztvárnění titulní role v muzikálu Hello, Dolly! získala Cenu Thálie.

Foto: Jan Dušek

Jitka Molavcová a Jiří Suchý už spolu vystupují téméř padesát let.

Článek

I když pražská rodačka (*17. 3. 1950) vystudovala polygrafii na Střední průmyslové škole grafické, umělecké ambice měla od dětství. Už jako dítě školou povinné se učila pod odborným vedením hře na klavír a kytaru. Ostatně jako „dívka s kytarou“ vyhrála soutěž Talent 1970, kterou vyhrála se šansonem Hany Hegerové Lásko má, a od téhož roku je v angažmá pražského Semaforu.

Snad jen pamětníci vzpomenou na její hity Hej, Tóny, Dám ti růži, Nové boty, Několik let jsem čekala, Vzít lásku do dlaní, Teď hádej a mnohé další. Na začátku točila s TOČRem nebo Orchestrem Karla Vlacha. S písní Hádej, kde to je vyhrála v roce 1975 tehdy slavný festival Děčínská kotva

Po úspěšném angažmá v řadě her (Kytice, Smutek bláznivých panen, Elektrická puma, Víkend s Krausovou) se postupně z lyrických rolí přehrála do hlavní ženské osobnosti divadla Semafor, která s Jiřím Suchým vytvořila populární dvojici.

Dnes už legendární je i její postava Žofie Melicharové, která se prvně objevila ve hře Jonáš dejme tomu v úterý.

Stejně tak si zahrála v neskutečné řadě televizních pohádek (namluvila Večerníček Káťa a Škubánek), dětských pořadů (Malý televizní kabaret, Studio Kamarád) nebo celovečerních filmů jako Hvězda padá vzhůru, Žena pro tři muže, Prázdniny pro psa, Amadeus nebo Saturnin. V roli hraběnky Kolowratové hrála v německém historickém seriálu Saský lesk a pruská sláva. Přitom bohatá je i její diskografie, je autorkou několika pohádkových knih.

Díky všestrannosti získala Jitka Molavcová nejrůznější ceny a uznání, například v roce 1990 byla poctěna cenou Vlasty Buriana – jako Nejlepší komička roku. A vedle domácího Semaforu se uplatnila i na scéně karlínského Hudební divadla, a to v hlavní roli muzikálu Hello, Dolly!, za jejíž ztvárnění získala za rok 1996 prestižní Cenu Thálie.

V Karlíně se ještě objevila v inscenaci Zvonokosy, v Národním divadle Praha zase ve hře Dobře placená procházka. Respekt však získala i spoluprací s Janáčkovým kvartetem na hudebně literárním projektu Důvěrné listy Leoše Janáčka. V roce 1997 byla oceněna za uměleckou tvůrčí činnost Cenou Masarykovy Akademie Umění.

A její kariéra v Semaforu, kde vystupuje neuvěřitelných devětačtyřicet let? Zpívající herečka, která zahraje na banjo nebo saxofon, dodnes zaujme komediálním ztvárněním mnohých písniček, ale i svým mladistvým vzhledem. Lepší jevištní partnerku si principál Semaforu nemohl ani přát - jejich sehranost je obdivuhodná.

V loňském roce se Jitka Molavcová představila se sólovým šansonovým recitálem, kde ji doprovází klavírista Petr Ožana.

Související témata:

Výběr článků

Načítám