Hlavní obsah

Hendikepované veverky po záchraně od strážníků čile řádí v děčínské zoo

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neměly to lehké, veveřičky mrňavé, byly na světě sotva pár týdnů a vypadly z hnízda. Klukovi tekla krev z čeníšku, holčičce z očička a oba měli otřes mozku. Tak je našli strážníci českokamenické městské policie v parku. Po počátečních peripetiích se sourozenci zabydleli v zoologické zahradě.

Foto: zoo Děčín
Článek

Bez lidí by nepřežily

„Nechali jsme veverčata vyšetřit veterinární lékařkou, byla dehydratovaná a nevážila víc než 50 gramů. Ve volné přírodě by nepřežila, ale my jsme jim dali šanci a zahájili umělý odchov. Následovalo krmení speciální náhražkou mléka každé 3 hodiny, a to i v noci, a pravidelné masáže bříšek a genitálií, kvůli správnému vyměšování,“ popsala péči o mláďata chovatelka Klára Křížková.

V její péči zůstala veverčata několik týdnů.

Domeček plný vychytávek

Nyní už využívají expozice, která je plná veverčích vychytávek. „Jsou to třeba speciální krmítka s otvírací stříškou z plexiskla, ze které si vyndávají nejrůznější dobroty, ale i houpačky, lana na šplhání, několik hnízdních budek – veverky se rády stěhují, ať už kvůli predátorům nebo zakládání spižíren,“ doplnila chovatelka.

Veverky obecné najdou návštěvníci děčínské zoo v komplexu Expozice Českosaského Švýcarska, nedaleko jezevce lesního.

Reklama

Výběr článků

Načítám