Hlavní obsah

Helfštýn o víkendu ožije šermíři a vojáky

Novinky, Hana Stropková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend plný šermířských vystoupení a vojenské historie nabídne druhý ročník Festivalu vojenské historie, který se koná od 21. do 22. května na hradě Helfštýn.

Článek

Diváci se mohou těšit na šermířské skupiny a špičkové spolky vojenské historie, jejichž vystoupení je provede vojenskou minulostí Moravy. K vidění budou vojáci starověkého Říma, Slované, Keltové a Vikingové, řadová pěchota i mušketýři.

Součástí festivalu je i bohatý doprovodný program. Na hradě zahraje dobová muzika, slavný kejklíř Vojta Vrtek předvede své umění, workshop nabídne možnost naučit se orientální tance a nebude chybět ani přehlídka středověkých a renesančních tanců. Návštěvníky čeká rovněž katovna i s ukázkami útrpného práva, skupina Žoldnieri předvede rekonstrukci několika slavných historických soubojů.

Festival vojenské historie pořádá olomoucká skupina historického šermu Adorea, která několikrát zvítězila v soutěži o nejlepší šermířskou choreografii. Její členové také hráli v šermířských scénách řady filmů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám