Hlavní obsah

Helena Vondráčková: Nejdřív vinylový Vodopád, potom nové studiové album s šansony

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šestnácti letech se objeví na vinylu úspěšné album Heleny Vondráčkové Vodopád, kterého se doposud prodalo 75 tisíc kusů. Deska z roku 2000 však nebude jediným uměleckým počinem zpěvačky, která v příštím roce oslaví sedmdesátku. V plánu je i novinkové CD s náročnějším repertoárem.

Foto: Helena Vondráčková - oficiální fanklub

Helena Vondráčková je stále v jednom kole.

Článek

Vinyl je opět v módě, a proto se i tým kolem zpěvačky rozhodl právě pro album Vodopád, které vyjde i s jejím autentickým autogramem v limitovaném nákladu v září. Ve své době přinesl Vodopád několik hitů (vedle titulní skladby to byly písničky To tehdy padal déšť, Tvou vůni cítím dál a Dlouhá noc) a znamenal pro zpěvačku velice důležitý moment v její kariéře. Veleúspěšný Vodopád byl oceněn zlatou i platinovou deskou, přičemž zpěvačka obdržela za rok 2001 dvě sošky Anděla (Zpěvačka roku, Síň slávy).

„Faktem je, že Vodopád způsobil rozruch nejen u mého skalního publika, ale deska se líbila i mladým posluchačům, což bylo vidět i na koncertech,“ říká Helena Vondráčková, která tehdy změnila i image a její nové písně se staly hity diskoték. 

V současnosti připravuje nové studiové album, které by se mělo lišit od předcházejících řadových desek. Podle ní by se mělo nést v náročnější linii a zajít až do šansonových či jazzovějších sfér. Avizován je pojem moderní šanson pro náročnější publikum. 

Nové album vzniká ve spolupráci s Janem Dvořákem, někdejším autorem písní pro Petra Muka. Ostatně s tímto skladatelem a textařem Vondráčková už v nedávné minulosti pracovala – na zatím posledním řadovém albu Touhy (2013) natočila jednu Dvořákovu skladbu, a to 2000 perel.

Co se týče šansonů a Heleny Vondráčkové, tak snad na každém svém albu nějaký typický šanson má, což dokládají písně Můžeš zůstat, můžeš jít, Až jednou sám se probudíš, Max, Všechno bych vzala zpět a mnohé další.  Ale uvádí je i na svých běžných koncertech (jeden z nich - Parlez –moi d´amour – zpívá ve francouzštině). 

S  klavíristou Zdenkem Mertou a kytaristou Charliem Blažkem uvedla loni v premiéře komorní pořad, který je na šansonech a náročnějších písních postaven. 

Reklama

Výběr článků

Načítám