Hlavní obsah

Hejtmanka Stráská se shodla se strojaři v Groz-Beckert Czech na potřebě školské reformy

Novinky, Petr Pokorný

Jedním z nejpalčivějších problémů tuzemských strojírenských podniků je v současné době prakticky bez výjimky nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Personální krize v kovoprůmyslu se již projevuje v rozsahu přímo ohrožujícím realizaci nových zakázek i další rozvoj firem.

Foto: Petr Pokorný

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská při návštěvě českobudějovického výrobního závodu společnosti Groz-Beckert Czech.

Článek

Zvrátit tento negativní vývoj už bez kvalitní reformy školství nebude možné. Vyplynulo to z úterního pracovního setkání jihočeské hejtmanky Ivany Stráské se zástupci českobudějovické společnosti Groz-Beckert Czech a Odborového svazu KOVO.

Návštěva ve firmě Groz-Beckert je první ze série cest po nejvýznamnějších zaměstnavatelích v regionu. Hejtmanka Ivana Stráská je plánuje uskutečnit s cílem zmapovat skutečné potřeby firem.

„Problémy, které jsme se zástupci firmy řešili, jsou dlouhodobé. Trápí je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Naši studenti, na rozdíl od těch německých, nejsou připraveni na technologicky náročnou práci. Měli bychom přestat o podpoře technického školství jen mluvit a zamyslet se nad reformou celého učňovského školství tak, abychom zajistili firmám v regionu kvalifikované pracovníky a nám všem budoucnost,“ řekla Stráská

Zdůraznila, že účinné řešení tohoto problému se opravdu neobejde bez zásadní školské reformy, jejíž součástí musí být i systémová podpora technických oborů a změna způsobu financování systému regionálního školství. „Společnou iniciativou krajů bychom se pak měli snažit příslušné ministerstvo popostrčit, aby se po letech konečně v tomto směru odhodlalo konat,“ dodala hejtmanka.

Schůzka v českobudějovickém výrobním areálu jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců komponentů pro textilní průmysl, přímo navázala na pravidelná jednání krajské tripartity.

„V kovoprůmyslu dnes neexistuje firma, která by tento problém neřešila. Navíc už chybí i lidé méně kvalifikovaní, což bude lze bohužel řešit snad jen importem středně kvalifikovaných pracovníků ze sousedních zemí. Jinak budou někteří zaměstnavatelé zvažovat přesun své výroby jinam,“ poznamenal jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Jihočeská hejtmanka dostala v Groz-Beckert Czech mimo jiné možnost seznámit se přímo ve výrobě s opatřeními a investicemi společnosti, které směřují do zkvalitňování úrovně pracovního prostředí.

„Pravidelný růst mezd je jen jedním z pilířů motivace našich zaměstnanců. Vedle různých benefitů a zaměstnaneckých výhod, jako je například 13. a 14. mzda, pět týdnů dovolené, zkrácený úvazek pro vybrané pozice, bezplatná výuka jazyků a mnoha dalších, věnujeme velkou pozornost úrovni pracovního prostředí našich zaměstnanců,“ konstatoval Jednatel Groz-Beckert Czech s.r.o. Marek Kubuš.

Společnost s ročním obratem ve výši přibližně dvou miliard korun má tři výrobní závody, v Českých Budějovicích, Valašských Kloboukách a Lužicích u Hodonína, v nichž zaměstnává celkem více než 1100 lidí.

„Hovořili jsme na téma klesajícího počtu žáků, úrovně technického vzdělávání a malého podílu praxe, který je způsoben mimo jiné nesouladem mezi učebními osnovami a skutečnými potřebami firmy. Tyto věci nelze jinak než změnami ve školském systému napravit,“ dodal vedoucí personálního oddělení Groz-Beckert Czech Jindřich Kubíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám