Hlavní obsah

Havířovský park oživí Cyklotrialové hry mládeže

Novinky, Radek Janka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trialové překážky v havířovském parku Na Nábřeží opět ožijí. V neděli 16. října se tu k finálové soutěži domácího seriálu sejde cyklotrialová mládež z celé České republiky – bohužel zřejmě bez jediného místního závodníka.

Foto: Radek Janka

Cyklotrialové hry mládeže (Youth Games) Havířov, 2015

Článek

Cyklotrialové závody se vracejí na podzim do Havířova pravidelně již několik let a vždy se těší velkému zájmu návštěvníků. Volnočasový areál Na Nábřeží nabízí pro tento sport skvělé podmínky, proto překvapí, že v městě samotném v současnosti žádný klub nefunguje.

„Cyklotrial je poměrně náročný na naučení a vyžaduje velkou trpělivost při tréninku. Děti se navíc neobejdou bez podpory rodičů,” hledá vysvětlení této situace Radek Janka z ÚAMK Biketrial klubu Olomouc, jeden z pořadatelů nedělního závodu. „Klub, který v Havířově působil, bohužel před pár lety zanikl,” dodal.

Přesto bude komu fandit, na startu nebudou chybět finalisté letošního mistrovství světa, včetně nejlepší české závodnice do 15 let a světové šampionky Alžběty Pečínkové.

Překážkové tratě Na nábřeží tak jsou tak bohužel většinu roku opuštěné. „Přišlo nám to jako škoda, a když jsme před třemi lety zakládali seriál závodů pro mládež, byl Havířov jedním z jasných favoritů pro pořádání soutěže. I za cenu, že ji zorganizujeme sami. Letos se na organizaci podílí doslova celá republika. Připravit sekce na nedělní závod přijedou členové klubů z Olomouce, Vysočiny, Říčan u Prahy, Blanska a dalších měst. Je to trochu jako národ sobě, letos navíc musíme vše zvládnout nachystat během sobotního odpoledne po ukončení městského běhu Havířovská desítka, která se koná na stejném místě den před námi,” popisuje s úsměvem peripetie organizace závodu mimo domácí půdu olomoucký pořadatel.

Minulý rok do Havířova přijelo čtyřicet dětí ve věku od 6 do 16 let, letos je průběžná účast v seriálu ještě o něco  vyšší. Kromě českých jezdců si Hry oblíbili i Slováci a Poláci. Kolik závodníků se postaví na start závěrečné soutěže Cyklotrialových her mládeže, však záleží také na počasí.

„V posledních letech vycházelo perfektně, tak nezbývá než doufat, že se nepokazí ani letos. A snad se konečně mezi havířovskými diváky najde někdo, koho cyklotrial nadchne natolik, že oživí místní klub,” doufá Janka.

Cyklotrial je v České republice organizován pod Českým svazem cyklistiky, pravidla vychází z UCI trialu. Mládežnický seriál měl letos pět závodů, doplňovalo je samostatné Mistrovství České republiky. Na mládežnickém mistrovství světa (UCI Trials World Youth Games) letos postoupilo 6 českých závodníků mezi finalisty, Eliška Hříbková získala stříbrnou medaili v kategorii youth girls  a Alžběta Pečínková zvítězila v kategorii girls.

Související témata:

Výběr článků

Načítám