Hlavní obsah

Hasiči zvou na premiérové Zbirožské hasičské tatrování

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. září se v areálu Expozice požární ochrany ve Zbirohu uskuteční 1. Zbirožské hasičské tatrování. V soutěži budou k vidění dvě desítky vozidel modelových řad od Tatry 805 po Tatru 815 v hasičském provedení. Návštěvníky čeká bohatý program včetně prohlídky Expozice požární ochrany.

Foto: HZS
Článek

Expozice mapuje historii vzniku a vývoje dobrovolné a profesionální požární ochrany. Naleznete zde vybrané exponáty historické požární techniky z období 18. a 19. století.

Jedná se o koněspřežné stříkačky, prvorepublikové reprezentuje především automobilová stříkačka na podvozku Škody 505 z roku 1924, zapůjčená z Třeboně. Z druhé  poloviny 20. století pak pochází třeba  cisternová automobilová stříkačka 16 na podvozcích Praga RN a Praga V3S, dopravní automobily Tatra 805, ale i další velice známá vozidla na podvozcích Tatra, Škoda 706, Avia a ZIL.

Technickou zajímavostí je požární robot, který byl určen k manipulaci s tlakovými lahvemi v místech zasažených požárem, nebo nastíněný zásah hasičů u dopravní nehody.

V rámci "tatrování" se uskuteční výstava přihlášených vozidel a jejich hodnocení, dále vyhodnocení dětské výtvarné soutěže a letní fotografické soutěže, vyhlášené generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR. K vidění bude také ukázka vyprošťování osob z havarovaných vozidel, své umění při požárním útoku předvedou hasiči z řad dospělých i dětí. Perličkou bude ukázka činnosti historické koněspřežné stříkačky. Svojí práci předvedou i letečtí záchranáři s vrtulníkem.

Akci celostátního významu pořádá OS Naše hasičská minulost ve spolupráci s GŘ Hasičského záchranného sboru ČR, základnou logistiky Olomouc, Záchranným útvarem Hasičského záchranného sboru ČR a městem Zbiroh.   

Zajištěno je parkování, občerstvení a prodej suvenýrů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám