Hlavní obsah

Hasiči v Hostinném budou slavit

Novinky, Martin Němec

A nebude to oslava jen tak ledajaká. Zdejší Spolek dobrovolných hasičů totiž patří k nejstarším v bývalém českoněmeckém pohraničí. Byl založen před 150 lety, starší je jen o pár měsíců spolek liberecký.

Foto: Martin Němec

Ve Františkánském klášteře již čekají exponáty na první návštěvníky.

Článek

A není divu. V Podkrkonoší řádil červený kohout velmi často. V Hostinném je doložen první velký požár už z roku 1550. 24. srpna 1610 toto městečko dokonce vyhořelo celé až do základů a v roce 1848 lehlo popelem 47 domů na náměstí a v blízkém okolí.

Proto byl v roce 1862 založen spolek odvážných mužů k pěstování tělesné zdatnosti a připravenosti při mimořádných událostech a dva roky na to se přeměnil na Dobrovolný tělocvičně-hasičský spolek.

Ale to vše a mnoho dalších věcí včetně dobových fotografií, dokumentů, unikátních předmětů, uniforem a dalších zajímavostí mohou návštěvníci tohoto malebného městečka shlédnout na výstavě ve zdejším Františkánském klášteře.

Heslo spolku „Sobě ke cti, bližnímu ke pomoci“, staré 150 let je stále aktuální. To pětadvacítka místních dobrovolných hasičů plně prokázala před rovným rokem, kdy Hostinné zasáhla zničující povodeň.

Na sobotu 17. května je, kromě výstavy, připraven bohatý celodenní program. Začíná už v osm ráno Dnem otevřených dveří, a pak už budou následovat ukázky hašení ruční i parní historickou stříkačkou, předvedou se psovodi, mladí hasiči i výjezdová jednotka. Konat se budou projížďky motorovým člunem po Labi. Ve 13 hodin bude požehnán prapor i nový automobil.

Sobota věnovaná dobrovolným hasičům bude končit až večer závěrečným koncertem a na své si určitě přijdou malí i velcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám