Hlavní obsah

Hasiči při taktickém cvičení zachraňovali zraněné po nehodě v tunelu

Novinky, Michal Bareš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studénka, Stéblová, Šakvice. To jsou jen některá z měst a obcí, jejichž osud ovlivnila tragická železniční neštěstí. Náhodný kolemjdoucí musel dnes nad ránem získat dojem, že seznam rozšíří také Krasíkov nedaleko Ústí nad Orlicí - byl totiž doslova v obležení především hasičských vozidel.

Foto: Michal Bareš
Článek

Právě zdejší železniční tunel, spojující Prahu s Olomoucí, se v noci na dnešek stal dějištěm taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, s názvem Tunel Krasíkov 2011.

Krátce před třetí hodinou ranní se v nejdelším dvoukolejném železničním tunelu v České republice střetl osobní vlak s padesáti cestujícími s nákladním vozem jedoucím v protisměru. Strojvedoucí a dalších pět cestujících zaplatili nehodu životem, jedenáct osob bylo těžce zraněno. 

Krátce poté na místo přijíždějí první jednotky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, dobrovolné jednotky z okolních obcí a samozřejmě také hasiči Správy železniční dopravní cesty, kteří se na podobné zásahy specializují. Zatímco hasiči postupují z obou portálů tunelu k místu nehody, zdravotnická záchranná služba připravuje obvaziště a policie uzavírá okolí nehody.

Hlavními cíli cvičení byly prověřit dojezdové časy zasahujících jednotek  hasičů a prověření i dalších složek IZS a jejich součinnost.

Krasíkovský tunel je se svou délkou 1101 metrů nejdelším dvoukolejným tunelem v české republice, ale vyniká také svou bezpečností. Je vybaven samostatně raženou únikovou štolou, která je dlouhá 245 metrů a je zakončena únikovou šachtou hlubokou 12,44 metrů se schodištěm. Na začátku únikové štoly je provedena přepouštěcí přetlaková komora, která má na obou koncích protipožární dveře.

Další fotografie na www.radyvnouzi.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám