Hlavní obsah

Happening k výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy proběhl v Březí

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní žhavý den na břehu Vltavy kousek před Boršovem patřil 20. 8. 2011 střídavě reprodukovaným budovatelským písním i živé podvratné rockové a bluesové hudbě.

Foto: Petr Hejna

Veterán s dobovou vlajkoslávou

Článek

Kolem 14. hodiny se kolem chaty U Šilhavé chobotnice, postavené na romantickém místě u jezu, počali scházet jak muzikanti, tak další účastníci akce, které rozhodně nesvazovala nostalgie po období, jež srpnovou invazí na dlouhá léta započalo. Ivan Hajniš, který zprvu zahrál a zazpíval sólově, později s podporou bandu Southern Crazy Men, sám žije od r. 1968 v emigraci ve Švédsku, a tak je patrné, že vzpomínka na tento neblahý moment novodobých dějin naší vlasti byla naopak připomenutím událostí, na které pamětníci nemohou zapomenout. S trochou trpkosti Hajniš vzpomíná, jak jeho odchodem zanikla tehdy velmi významná a novátorská kapela The Primitives Group, kde na konci 60. let zpíval, a tak prapor s režimem nesmiřitelného undergroundu dále nesli již jen jejich následovníci Plastic People of the Universe.

Dále zahrálo mezinárodní seskupení Czech-American Friendship Jam, které nabídlo jak na akci programově dorazivším, tak náhodným kolem plujícím vodákům něco klasických rockových písní. V závěru průřez vlastní tvorbou představila kapela 2 Generations.

Kapela Ivan Hajniš & Southern Crazy Men se díky krátkému pobytu frontmana v rodné vlasti představila již den předtím kus proti proudu, a to v čarokrásném Českém Krumlově v restauraci U Bejka, kde dnes na hony avantgardě vzdálený Hajniš nabídl se svými (povětšinou jihočeskými spoluhráči) stejně jako U Šilhavé chobotnice hudební exkurzi do světa tónů a nálad blues.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám