Hlavní obsah

Hanácký obr Drásal se znal i s Napoleonem

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Drásal je dodnes pravděpodobně nejvyšším Čechem. Muž, kterému byl dopřán jen krátký pobyt na tomto světě, měřil v osmnácti letech 242 centimetrů a vážil 186 kilogramů. Obr s dobráckým srdcem a obrovskou silou se setkal s Napoleonem i německým císařem Vilémem II. Spí svůj věčný sen v Holešově.

Foto: Leona Roháčková

Hrob Josefa Drásala je dodnes středem zájmu návštěvníků hřbitova v Holešově

Článek

Josef Drásal se narodil 4. července 1841 v Chromči na Šumpersku jako třetí ze šesti dětí. Vzrůstem se už v útlém věku lišil od svých vrstevníků a stejně tak vynikal neobyčejnou silou. 

Místní školu vychodil ve 12 letech, ale dobrým žákem nebyl, nenaučil se pořádně číst ani psát. Abnormální růstový vývoj měl zřejmě vliv na rozvoj jeho inteligence. Po odchodu ze školy nastoupil Josef jako pacholek a nádeník ve dvoře v Chromči a posléze na panství hraběte Žerotína v Bludově, kde pracoval jako kočí. Z té doby se traduje řada neuvěřitelných historek o jeho obrovské síle. Dokázal pěstí porazit vola, sám zvedl naložený žebřiňák. 

I když byl kostnatý, jeho tělesná schránka si denně žádala obrovské porce jídla. Brambory vařil v pařáku pro vepře, protože nebyl k mání tak velký hrnec, který by mu stačil. Mírný a dobrácký Josef se kvůli své výšce vyhnul i vojenské službě, za svůj vzhled se ale velmi styděl. 

Změna v životě Josefa Drásala nastala ve chvíli, kdy se setkal s holešovickým hostinským Janochem, který ho přesvědčil, aby vystupoval na veřejnosti. Za dvacet let pak procestoval Evropu, předváděl se v Rakousku, Německu, Francii, Anglii, Rusku, Turecku. Vystupoval zásadně v hanáckém kroji a pro větší efekt jej doprovázela liliputka, měřící něco málo přes metr. Byl představen císaři Napoleonovi III. a vystupoval i v Berlíně před německým císařem Vilémem II.

Po skončení kočovného života se Josef usadil v Holešově, v domě, který si nechal přizpůsobit. Žil v něm sám, protože na ženy neměl štěstí. Většina se jeho obrovské postavy bála. 

Celý život nebyl Josef Drásal u lékaře. Teprve ve svých 45 letech onemocněl a jeho stav se rychle zhoršoval. Zemřel 16. prosince 1886 na chrlení krve. Před jeho smrti projevilo britské muzeum a Londýnská akademie zájem o jeho kostru. I přes lákavou finanční odměnu Drásal odmítl a v poslední vůli si vymínil pokoj po smrti. Ten našel na hřbitově v Holešově.

Pozůstatky Josefa Drásala byly exhumovány celkem třikrát, poprvé v roce 1922 kvůli stavebním pracím na hřbitově. Při poslední exhumaci v roce 1967 bylo provedeno i antropologické vyšetření v anatomickém ústavu Lékařské fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Brně. Ukázalo se, že Drásal trpěl vzácným onemocněním, které bylo příčinou jeho abnormálního vzrůstu i příčinou jeho předčasné smrti.

V několika moravských muzeích jsou uloženy některé z osobních věcí Josefa Drásala. Zachovala se i figurína v životní velikosti, která byla určena pro národopisnou výstavu v Praze v roce 1895. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám