Hlavní obsah

Hana Mikolášková: Zorba má obrovské optimistické poselství

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední novinku letošního roku světový muzikál Řek Zorba představí ve dvou premiérách 8. a 9. prosince v 19 hodin ve Velkém sále Městské divadlo Zlín. Titul do Zlína přilákal i několik zajímavých hostů.

Foto: archvi MDZ

Herci Dušan Sitek a Gustav Řezníček během zkoušky.

Článek

V hlavní roli legendárního titulu se objeví Dušan Sitek, který se na Moravu vrací po dvou letech působení v pražském Divadle Pod Palmovkou, v alternaci se Zdeňkem Junákem z Městského divadla v Brně, tváří populární například i díky seriálu Četnické humoresky.

„Doufám, že Řek Zorba bude dávat lidem sílu. Je to příběh, který má obrovské optimistické poselství,“ řekla režisérka a zároveň umělecká šéfka divadla Hana Mikolášková. „Snad se s ním vypořádáme se ctí. Náročné choreografie se začaly dělat zavčasu a představitelé hlavních rolí měli tentokrát možnost korepetovat ještě před vlastním zkoušením. V těchto dnech už míříme do finále. Zbývá doladit jenom scéna, kostýmy a světla,“ doplnila.

Alternovat se bude i postava Bubulíny. Hrát ji bude buď Helena Čermáková, nebo Jana Tomečková. „Byla bych ráda, kdyby se Zorbové a Bubulíny prostřídali i navzájem. To vlastně zkoušíme v těchto dnech. Ale v rámci koncentrace a přípravy před premiérou vytvořím pro první uvedení stálé páry, a sice Dušana Sitka s Janou Tomečkovou a Zdeňka Junáka s Helenkou Čermákovou,“ prozradila Hana Mikolášková.

Jako Niko se představí Gustav Řezníček a v menších, ale nikoli bezvýznamných rolích i celý zbytek hereckého souboru. Jednu z ústředních ženských rolí přijala i Zuzana Sapárová. Mladá talentovaná zpěvačka z Otrokovic se sametovým hlasem je členkou kapely F-dur Jazzband a před dvěma lety okouzlila i porotu soutěže Československo má talent.

Příběh o Řeku Zorbovi napsal řecký spisovatel Nikos Kazantzakis ve 40. letech minulého století a román si brzy získal oblibu na celém světě. Autor v něm vzpomíná na blízkého člověka, který mu razantním způsobem proměnil život, převrátil žebříčky hodnot a vryl se nesmazatelně do jeho paměti. „Divadelní Zorba je stejný, jako byl ten reálný, kterého Kazantzakis skutečně potkal v roce 1916, kdy spolu těžili lignit," říká dramaturg Miroslav Ondra.

Do muzikálové podoby knihu převedli v 60. letech autoři slavných muzikálů Kabaret nebo například Chicago Joseph Stein, Fred Ebb a John Kander. Ve slavné stejnojmenné filmové verzi knihy z roku 1968 si titulní roli zahrál Anthony Quinn.

Publikum si může ve středu 5. prosince od 17 hodin v divadelním klubu o Řeku Zorbovi poklevetit s tvůrci. Klevetivá středa bude tentokrát výjimečná. Soutěžit se bude nejen o dva lístky na II. premiéru Zorby, ale bude rozdáno i po dvou vstupenkách na prosincové derniéry inscenací Romance pro křídlovku, Pod hvězdami a Pan Kolpert.

„Je to po dlouhé době první Klevetivka k inscenaci na Velkém sále, která se bude konat v Dílně 9472 a ponese se proto také  v trochu jiném duchu. Chtěla bych, aby proběhla v řeckém stylu, protože klub je taková naše taverna a je to místo setkávání. Pokusíme se vykouzlit přátelskou, sousedskou atmosféra, doufám, že se bude i zpívat a možná, že si nakonec i zatancujeme, kdo ví,“ usmála se tajuplně Hana Mikolášková.

V pátek 7. prosince od 10 hodin proběhne ve Velkém sále veřejná generálka Řeka Zorby, který je tak jedním z titulů, kterým můžete potěšit své blízké v rámci nabídky ročního vánočního předplatného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám