Hlavní obsah

Halloweenské prohlídky, dýně i bílá paní na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na děti čekají podzimní prázdniny a v sobotu 31. října Halloween. Tento den se můžete na zámku v Mníšku pod Brdy těšit na speciální Halloweenské prohlídky o strašidýlkách, malování dýní, návštěvu bílé paní a podvečerní program pro děti i dospělé. Rozšířená otevírací doba bude po celé prázdniny od středy 28. října do neděle 1. listopadu.

Foto: Anna Čelouchová

Když se stmívá na zámku... Přijde i bílá paní?

Článek

Strašidelnému halloweenskému svátku přibývá na oblíbenosti stále více. Dýně s milým úsměvem i hororovým výrazem, plameny svíček, čarodějnické masky, obleky pro kostlivce, oranžová a černá barva, to vše patří k Halloweenu, který se k nám šíří z převážně anglicky mluvících zemí, kde se lidé oblékají do strašidelných kostýmů a děti chodí po koledě s ne příliš milým pořekadlem: „Koledu, koledu, nebo vám něco provedu.“

Říká se, že Halloween připomíná svátek starých Keltů, kteří v tomto období slavili konec roku. Věřili, že se tehdy stírá hranice mezi světem živých a mrtvých a že duše zemřelých vycházejí na zemský povrch. Živí jim světlem ohňů a svíček ukazují cestu, a tak asi proto svíčky dodnes zapalujeme. Po Halloweenu následuje svátek Všech svatých a hned další den Dušičky, kdy se vzpomíná na zemřelé a chodí se na hřbitov zapálit svíčka a položit květina nebo věnec.

V sobotu 31. října čeká na rodiny s dětmi speciální vyprávění na speciálních Halloweenských prohlídkách se strašidýlky. Jak se straší o Halloweenu a jaká strašidýlka se pohybují zámkem po zbytek roku? Mají zámečtí obyvatelé nějaké své oblíbené strašidýlko? A straší vůbec nebo jsou to spíš přátelé a pomocníci?

Pohádková průvodkyně zavede návštěvníky do ložnic, koupelen a dětského pokoje a představí baronova džina z lahve, bubákovitého kamaráda místních dětí nebo přeměněného velkého zajíce se svítícíma očima, který často poskakuje po stezkách brdských lesů.

Chcete si vydlabat nebo vybarvit malou dýni podle své fantazie? Navštivte výtvarný ateliér, který bude otevřen po celý den. A až se setmí, možná zahlédnete i bílou paní, která se na Mníšku také někdy ukazuje. V minulosti se velice ráda objevovala v době, kdy se na zámku narodilo miminko. Chodila ho uspávat a zpívala ukolébavky. Dnes bývá vidět, kterak se prochází arkádovou chodbou tam a zpět.

V podvečerních hodinách se mohou těšit na speciální prohlídky i dospělí návštěvníci. Čeká je Detektivní pátrání se slečnou Marplovou. Na zámku se stal hrdelní zločin. Kdo je oběť a kdo pachatel? Pomohou návštěvníci v pátrání?

Reklama

Výběr článků

Načítám