Hlavní obsah

Hájíčkova Plachetnice na vinětách přináší opět dobrou četbu oblíbeného autora

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jiří Hájíček patří právem k nejčtenějším domácím autorům. Po prvotní povídkové tvorbě začal s romány, a velmi úspěšnými, protože postavy jsou naprosto věrohodné. I domácí prostředí je hmatatelně známé. Nyní přichází nakladatelství Host po vynucené přestávce s knihou Plachetnice na vinětách.

Foto: Host Brno
Článek

Knížka vychází jak v tištěné formě, tak i jako audiokniha načtená Vandou Hybnerovou. Hájíček je svým vypravěčským talentem skvělou pozvánkou k tištěnému slovu. Jazykem i stylem obohatí, Hybnerová zase pohladí svým přednesem.

Ocenění se mu dostalo i v zahraničí, romány vyšly v deseti jazycích, včetně angličtiny a němčiny. Rybí krev nastudovalo Jihočeské divadlo, velmi úspěšná byla filmová adaptace Zloději zelených koní o hledačích vltavínů v jižních Čechách natočená v roce 2016.

Do jižních Čech se vrací Plachetnicí na vinětách.

Anotace nakladatelství Host:

Marie, rozvedená sedmačtyřicetiletá docentka literatury, se přes léto ocitá v poloprázdném bytě své sestry v Českém Krumlově. Dojíždí odtud na venkov za těžce nemocnými rodiči a ve volných chvílích brouzdá mezi davy turistů krumlovskými uličkami. Seznámí se přitom s mladičkým knih kupcem Filipem.

Jejich začínající románek dýchá atmosférou horkého července a četnými literárními konotacemi. Marie však chce především urovnat vztahy se svou sestrou a postarat se o rodiče - dominantního otce a mírnou, obětavou matku. A vyrovnat se se svou osamělostí. Tu vnímá jako uvíznutí v čase, kdy na ni z minulosti doléhají vzpomínky - a z druhé strany vyhlídky na stáří. V rodinné tradici silných mužských vzorů Marie přemítá o tom, co bylo, a současně se ptá, jak žít dál a co si počít se „shakespearovskou láskou“…

Vcítit se do ženské postavy bylo náročné 

„Jako muž jsem stál na její straně ve všem, co se jí v příběhu přihodí a co řeší. V předchozím románu Dešťová hůl je hlavní postavou Zbyněk, muž zhruba stejného věku jako Marie v Plachetnicích na vinětách. Přiznávám, že jistější jsem se cítil v kůži Zbyňka, vymáchat se s ním v té krizi středního věku, ale psát Marii bylo asi trochu větší vzrušení a taky risk,“ říká Jiří Hájíček, který část jedné kapitoly přímo v Českém Krumlově napsal.

Marii vystihl dokonale, říká Hybnerová

„Nejvíc mě překvapilo, jak může muž dokonale odhadnout a vystihnout pohnutky ženy v tomto věku. Sama jsem jen o trochu starší než hlavní hrdinka Marie a myslím si, že knížka je dobrým návodem k tomu, jak se vypořádat s nástrahami života. Za mě je hlavní její poselství to, že žena nikdy nezastárne natolik, aby přestala toužit. Přečetla jsem to jedním dechem,“ popisuje Vanda Hybnerová.

Kniha vychází v obou verzích 2. června

Reklama

Výběr článků

Načítám