Hlavní obsah

Háčkovaný svět na zámku Duchcov představí panenky v historických kostýmech

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od soboty 28. března si návštěvníci zámku Duchcov mohou prohlédnout výstavu panenek a módních doplňků pod názvem Háčkovaný svět. Jedná se o první výstavní projekt v zámecké Galerii Giacomo. Výstavu doplnily divadelní kostýmy a dotvořily samotné děti, které se tím zapojily do výtvarné soutěže.

Foto: Marian Hochel

V Háčkovaném světě zámku Duchcov vládnou dámy

Článek

Háčkovaný svět je plný poutavých příběhů a vyprávění. Ty se odehrávají prostřednictvím defilé více než sto padesáti panenek v miniaturních kostýmech a oblečcích, které připomínají vývoj módy a životního stylu od období antiky až po secesi. Jistě v nich poznáte řadu pohádkových hrdinek či známých osobností z minulosti, které se zapsaly do dějin i do světa dětské představivosti.

„Inspiraci často čerpáme v knihách, v historických filmech, na internetu nebo podle vlastní fantazie,” poznamenaly autorky výstavy Simona Mecerodová z Těškovic u Opavy a Kateřina Citová z Havířova.

„Výstava není určena jen pro děti, ale i pro všechny milovníky ručních prací, panenek a historie. Dnes si už neumíme představit život bez háčku v ruce, plného obývacího pokoje vln a spousty nápadů v hlavě, které bychom rády uskutečnily,” dodaly autorky.

Na výstavě je mimo jiné připomenut životní příběh Žofie Chotkové, manželky rakouského arcivévody a následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, peripetie dvou francouzských šlechtičen ze zámků Chambord a Blois v údolí řeky Loiry či známá pověst, týkající se hrobu Giacoma Casanovy, o jehož obrubu s kovovým ozdobným plůtkem se dámám jdoucím kolem v Duchcově zachytávaly šaty.

„Ať už se jedná o postavy reálné či smyšlené, okouzlující svět panenek a princezen v duchcovské zámecké galerii má potenciál vykouzlit úsměv na tváři malým i velkým,” uvedlo vedení správy zámku.

Výstavu doplňují i historizující kostýmy, které zapůjčilo Severočeské divadlo v Ústí nad Labem. Svou typologií a barevností korespondují s těmi miniaturními, které v duchcovské zámecké galerii prezentuje Háčkovaný svět.

Stejně působivá jsou dílka malých výtvarníků, která dorazila na výstavu v celkovém počtu 191 výkresů. Ty byly přihlášeny dětmi prostřednictvím svých učitelek a rodičů do výtvarné soutěže ve dvou soutěžních kategoriích „Nejhezčí panenka je moje maminka“ a „Nejhezčí princezna je ta moje líbezná“. Všechny tyto práce našly na výstavě své expoziční uplatnění.

Výsledky výtvarné soutěže oznámí správa zámku na webových stránkách www.zamek-duchcov.cz a na oficiálním zámeckém profilu na Facebooku před začátkem velikonočních prázdnin.

Výstava Háčkovaný svět v Galerii Giacomo na zámku Duchcov se koná do 31. května, v dubnu je ke zhlédnutí o víkendech a svátcích, v květnu pak denně kromě pondělí vždy od 10 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám