Hlavní obsah

Gymnázium Čajkovského je fakultní školou Fakulty tělesné kultury UP

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční čas se nese v duchu dárků a dobrých vztahů. K tomuto poselství si nadělily olomoucké Gymnázium Čajkovského a Fakulta tělesné kultury UP dárek v podobě partnerství mezi oběma vzdělávacími institucemi.

Foto: Petr Kameníček

Ředitel Gymnázia Čajkovského Radek Čapka (vlevo) a děkan Fakulty tělesné kultury UP Michal Šafář (vpravo).

Článek

Ve čtvrtek 20. prosince se na půdě Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého setkali zástupci Gymnázia Čajkovského v čele s ředitelem Radkem Čapkou a představitelé Fakulty tělesné kultury v čele s děkanem Michalem Šafářem, aby závěrečným podpisem stvrdili dlouhodobé výborné vztahy a vzájemnou spolupráci.

Studentům gymnázia se tak otevírají zcela nové možnosti, jak získat zajímavé informace ze světa sportu. Během schůzky byly dojednány konkrétní obrysy spolupráce, například přátelské sportovní klání mezi učiteli i studenty obou škol či podporu při pořádání sportovních akcí na obou školách.

Ačkoliv je Fakulta tělesné kultury v rámci Univerzity Palackého novou fakultou, která zahájila činnost v roce 1991, její kořeny sahají až k obnovení Univerzity v roce 1946 a její historie je tedy velmi bohatá. Na fakultě probíhá kromě tradičních fyzických disciplín rovněž vědecký výzkum pohybových aktivit za pomoci nejmodernějšího počítačového vybavení. Například pomocí kamer je možné sledovat pohyb a následně vyhodnotit techniku a tím předcházet zraněním při sportu.

Gymnázium Čajkovského dlouhodobě podporuje sportovní talenty a v rámci školy je možné kromě všeobecného a jazykového zaměření studovat rovněž ve sportovní třídě, která reflektuje požadavky na vzdělání se zaměřením na sport. Výsledkem této politiky je bezpočet úspěchů školy, kdy studenti Čajkárny dokáží obstát v náročné konkurenci napříč celou Českou republikou včetně studentů ze sportovních škol.

V letošním školním roce jmenujme například volejbalistky a basketbalistky, které se probojovaly z první příčky do republikového finále. Díky tomu získal ředitel školy Radek Čapka cenu hejtmana za výrazný rozvoj školy a mimořádnou práci se sportovně talentovanými žáky.

Vedle Přírodovědecké, Právnické a nyní nově i Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého se Gymnázium Čajkovského stalo fakultní školou těchto významných olomouckých vysokoškolských pracovišť. Snahou vedení školy je, aby její studenti měli co nejširší výběr dle svých schopností a nadání a co možná nejlepší uplatnění do života.  

V souladu s tímto záměrem jsou v současnosti na gymnáziu realizovány projekty z programu Erasmus+, kdy studenti vyjeli díky podpoře EU do Chorvatska nebo Řecka. V rámci studia španělštiny se pořádají výměny a studijní exkurze do Španělska a v rámci němčiny bylo nedávno podepsáno partnerství se školou v saském Waldenburgu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám