Hlavní obsah

Gránické údolí po roce opět přivítá biketrialisty

Novinky, Radek Janka

V sobotu 21. září ožije znojemské centrum Stará Vodárna opět biketrialem. Právě zde je totiž umístěn start sedmého závodu Mistrovství České republiky. Samotné kontrolní úseky pak na jezdce čekají v údolí Gránického potoka.

Foto: Markéta Ondrušková

Biketrial v Gránickém údolí (Adam Procházka, kategorie Elite)

Článek

První závody se v této lokalitě konaly před dvěma lety a místo tenkrát všechny účastníky nadchlo natolik, že zde organizátoři o rok později uspořádali dokonce závod Evropského poháru. A míří ještě výš, jednání o Mistrovství Evropy pod federací BIU na příští sezonu probíhají. Znojmo k tomu má všechny předpoklady: kvalitní zázemí na Staré Vodárně, odhodlaný pořadatelský tým a hlavně ideální terén pro biketrial.

Letos tedy bude Znojmo hostit "jen" závod MČR, diváci však nemusí mít rozhodně obavy, že by se jim představili druhořadí sportovci. Čeští jezdci patří dlouhodobě mezi světovou špičku a potvrzují to i tři stříbrné medaile z letošního mistrovství světa - vybojovali je Václav Kolář v prestižní kategorii elite, Vojtěch Křiva v juniorech a Martin Kakáč v seniorech.

V minulém týdnu biketrialisté absolvovali náročný závod v jihomoravském Kyjově, kde nepříznivé počasí dramaticky zvýšilo obtížnost sekcí a řádně prověřilo schopnosti jezdců. V blátivém terénu v elitě zvítězil zkušený Kolář, který v českém prostředí těžko hledá konkurenci.

Soutěžit se v sobotu bude ale i v mládežnických a dětských kategoriích. Obtížnost tratí v tomto sportu je odstupňována podle věku, takže i ti nejmladší mají šanci na úspěch. A od starších jezdců na sousedních sekcích mohou čerpat inspiraci do budoucna - pokud se tedy nenechají místo toho zlákat bohatým doprovodným programem, který na akci zajišťuje znojemský Dům dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám