Hlavní obsah

Gepardí krasavice zlomila cizinci srdce

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědky docela rychlých námluv byli chovatelé v ZOO Olomouc. Jen pár dnů po příjezdu z domovského Dánska si gepard Duma našel nevěstu. I když jsou námluvy těchto krásných koček většinou obtížnou záležitostí, gepardice Abiba je zřejmě pro Dumu tou pravou.

Foto: ZOO Olomouc

Samec geparda štíhlého Duma je krásným exemplářem nejrychlejší kočky světa

Článek

"Po pár společných chvílích ve výběhu se tato jinak samotářsky žijící zvířata hned pářila. Zda z jejich vzájemného okouzlení vzejdou mláďata, ale není jisté. Dělá nám radost už to, že se k sobě chovají moc hezky, “ popsala unikátní zážitek hlavní zooložka Libuše Veselá s tím, že dát dohromady chovný pár je sázkou do loterie. Do doby, než se zvířata začnou pářit, musí být oddělena. Nesmí se vnímat akusticky ani teritoriálně, tudíž se nesmí slyšet, vidět, cítit.  Jinak se považují za sourozence a k žádným intimitám nedojde.

Olomoucká zoo začala s chovem těchto nejrychlejších kočkovitých šelem v roce 1999, a dosud úspěšně odchovala deset mláďat. "V roce 2004 nám ZOO Dvůr Králové zapůjčila pětiletou samici Massaru, která u nás přivedla na svět paterčata. Jedním z nich je  Abiba, která v roce  2007 porodila čtyři koťata," uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská. Z vrhu zůstala na světě jen samice Binty, o dva roky později se podařilo uměle odchovat její sestru, samici Caramellu. Současnou skupinu gepardů tvoří Abiba, Binty, Caramella a samec Duma, kterého zoo Olomouc získala  z  dánského Ebeltoft Safari.

Gepard štíhlý

Nejrychlejší šelma planety, která dokáže vyvinout rychlost až 110km/h ,obývá africké prérie, řídké lesy a lesnaté savany. Loví gazely, antilopy a zajíce. Černé pruhy,  táhnoucí se z koutku oka až k tlamě, mu daly přezdívku „kočka, která pláče“. Nejvíce gepardů žije v Namibii, jejich celkový počet se odhaduje na 25 tisíc jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám