Hlavní obsah

Geografie a biologie mohou být i hrou, poznali žáci při akci ostravské univerzity

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že si lze hrát i na univerzitě? Přesvědčila se o tom stovka žáků 6. až 9. tříd základních škol Moravskoslezského kraje na akci Geografie a biologie hrou, kterou 21. června pořádala Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity.

Foto: Beáta Sklářová

Geografie hrou - družicové určování polohy a geodetické měření elektronickými přístroji.

Článek

Budova Přírodovědecké fakulty OU na Slezské Ostravě ožila díky stovce dětí, které v pěti skupinách rotovaly po jednotlivých „stanovištích“. Zde nejen naslouchaly informacím z oblasti biologie a geografie, ale mohly si i vyzkoušet přístroje, používané v těchto oborech, podívat se na geografické sbírky a dokonce si osahat lidské kosterní pozůstatky.

Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje si připravila zajímavé vyprávění o Oceánii s názvem Exotika v geografii a dále tato katedra dětem zpestřila den zábavnými soutěžemi, kvízy a doplňovačkami s geografickou tematikou. 

Katedra fyzické geografie a geoekologie nabídla dětem nejen exkurzi do geologických sbírek PřF OU, ale také atraktivní návštěvu střechy budovy PřF OU, odkud měli krásný výhled na Ostravu a kde viděli naši automatickou meteostanici. Poté měli možnost podívat se na manuální přístroje pro měření meteorologických prvků. Ve třetí části tohoto stanoviště si žáci vyzkoušeli družicové určování polohy a geodetické měření elektronickými přístroji.

Katedra biologie a ekologie se prezentovala dvěma přednáškami. První přednáška se věnovala problematice fauny města Ostravy s vysvětlením pojmu synantropizace (= proces, při němž rostlinný či živočišný druh proniká do blízkosti člověka a stává se nedílnou součástí společenstev organismů vázaných na lidská sídliště - antropocenóz).

Druhá přednáška byla pro děti atraktivní tím, že nejen viděly ukázky antropologického zpracování lidských kosterních pozůstatků z archeologických výzkumů, ale mohly si ty kosti také vzít do ruky a pečlivě prozkoumat. Dozvěděly se, jak se provádí rekonstrukce zachovalých částí skeletu, dále měření vybraných osteometrických měr včetně jejich souhrnného zpracování a jak se provádí odhad pohlaví a věku kosterních pozůstatků.

Dětem se akce hodně líbila, za což jsme rádi a těšíme se zase na další setkání při podobné akci. Tou nejbližší bude v srpnu Letní přírodovědná škola. Ale o tom až příště...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám