Hlavní obsah

Geocaching na Trutnovsku aneb Desítky pokladů čekají na své objevitele

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokladů je na Trutnovsku a ve městě samotném několik desítek. Jsou na Krakonošově náměstí, v parku, u pevnosti Stachelberg i poblíž naučných stezek. V okruhu 10 km od centra Trutnova je celkem 75 kešek, většinou velmi dobře provedených a udržovaných.

Foto: Táňa Pikartová

Trutnovské kešky se musí hledat také v lese mezi obrovskými kameny.

Článek

Jedna ze zajímavých skrýší, tedy kešek, je multikeška. Cesta k ní vede z Krakonošova náměstí městským parkem, kde se postupně zjišťují indicie k nalezení skrýše a kde se také plní úkoly. Samotná krabička je ukryta nedaleko Janské kaple. 

Svoji kešku ukrývá též trutnovský hrad, její bližší určení se nachází na cestě od kostela k sokolovně. „Lesnická“ keška je zase ukryta nedaleko trutnovské lesnické školy.

„K jejímu nalezení je ale třeba domácí příprava. Musíte dohledat potřebné informace a dopočítat výsledné uložení  krabičky,“ vysvětluje Roman Mikulka, jeden z prvních trutnovských nadšenců, kteří kešky ve městě a v okolí zakládali.  

Mezi trutnovskými keškami je také jedna dost neobvyklá „neviditelná“ keška. Ta nemá žádnou fyzickou krabičku, její vtip spočívá v tom, že se na určeném místě musíte vyfotit a zjistit odpovědi na autorovy otázky, na jejichž základě si můžete kešku zapsat jako nalezenou.  

Trutnovské kešky se ale neskrývají jenom pod širým nebem. Jedna z nich je například v koncertní síni Bohuslava Martinů. Anebo Zrzavý geopoklad - to je keška, která je schovaná taktéž v objektu a dokonce je docela na očích. Je to pivní tuplák v restauraci Dvoračka. Svoji kešku má i trutnovský generál Gablenz. Najdete ji v blízkosti jeho pomníku. Další originální provedení je k nalezení na Samuelově vyhlídce nedaleko rozcestí za zámeckým vrchem Rechenburg.

„Geocaching je životní styl,“ říká Roman Mikulka, který je nejenom zakladatelem svých vlastních čtyř kešek (první z nich založil v roce 2006 u restaurace U pěti buků), ale také úspěšným „kačerem“, jak se v hantýrce keškařů říká hledačům skrýší.  

„Když jsem v roce 2006 začínal, existovala na Trutnovsku pouze jedna keška, kterou založil místní hasič,“ vzpomíná na začátky geocachingu v této lokalitě Roman Mikulka. Za svůj největší úlovek považuje objevení kešky u Hrádečku, výletního sídla prezidenta Václava Havla, ve které byly digitální hodinky. „Někam je zase dám,“ ujišťuje a dává tak naději dalším hledačům pokladů.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám