Hlavní obsah

Génius českého papírového modelářství Michal Kavalier vystavuje v Polici nad Metují

Novinky, Jindřich Horkel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují již zahájilo letní sezónu. Téměř 2 tisíce papírových modelů všech žánrů, od automobilů, přes architekturu až po "fantasty" mohou návštěvníci vidět spolu s obdivuhodnou samostatnou expozicí modelů Michala Kavaliera nepřetržitě celý týden.

Foto: Jindřich Horkel

Michal Kavalier při práci ve svém "atelieru"

Článek

Až do konce června můžete přijet do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují na výstavu Michala Kavaliera, celé léto pak na výstavu k výročí narození krále českého a císaře římského Karla IV. Při této příležitosti třeba navštívíte i opravený Broumovský klášter nebo Adršpašsko-teplické skály.

Pavel Frydrych, externí spolupracovník Muzea, pojal na vernisáži uvedení jednoho z nejlepších stavitelů papírových modelů u nás „antickým“ pohledem. Tvořivě uzpůsobil známý Archimédův výrok, který jsme se učili ve škole, a z vystavených modelů vyvodil o Michalu Kavalierovi: „Dejte mu kus papíru a on vám vytvoří model.” Je milé poslouchat, jak lidé dovedou hezky mluvit o druhých. S láskou, pochopením, přejícně. 

Uznání bezpochyby patří ředitelce muzea Martině Váňové. Muzeum papírových modelů je jistě takový fenomén, že by snad jen úplný kazisvět dokázal poničit krásu výtvarného umění, které pro nás v Polici nad Metují zprostředkuje. Martina Váňová však to všechno, co se zdá pro muzeum samozřejmé, umí rozvíjet a beze zbytku využít příležitost, která se jakoby náhodou naskytne. Je to však její soucítění se všemi těmi osmi desítkami autorů, kteří se nebojí odevzdat svá díla, mnohdy desítky hodin práce, do „cizích“ rukou. Je to její specifická tvořivost a srdce, které muzeu odevzdává.

Z výstavy si odnesete především krásný pocit z díla pracovitého, nádherného člověka Michala Kavaliera, který mi na přímou otázku, čím se živí, protože my za krásu nejsme ochotni moc platit, řekl: „Pracuji jako dělník v jedné strojírenské továrně, také jezdím s vysokozdvižným vozíkem. Když odpoledne přijdu z práce, povídáme si chvilku s manželkou a hraju si s klukem (má ročního syna), zajdu nakoupit, něco někdy uvařím, a až jde syn spát, kolem osmé hodiny, sedám, abych něco slepil“. Ale nejvíc mu schází prostor. Bydlí v garsonce a jen na tuto svoji výstavu přivezl vice než 400 modelů ve 13 velkých krabicích. A to není všechno, co postavil.

Až přijdete do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují na první samostatnou výstavu genia Českého stavitelství papírových modelů Michala Kavaliera, vzpomeňte si na „malého velkého muže“, jak je představen v názvu výstavy. A všimněte si, že opravdu platí, co o něm poeticky řekl při zahájení Pavel Frydrych: „Jeho práce je biblicky čistá a jasná. Přidává papíru třetí rozměr a to nejdůležitější – vdechuje modelům duši.” Z každého jím vyrobeného modelu vás ovane láska, cit, pokora a uchvátí preciznost a poctivost provedení.

Nenechte si ten krásný pocit ujít. A vězte, že jsou lidé, a statistika návštěvnosti muzea to jasně dokazuje, kteří kvůli takovým a dalším krásným zážitkům neváhají do Police nad Metují přijet z druhého konce republiky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám