Hlavní obsah

Generálka dětského souboru na 70. Polické divadelní hry

Novinky, Jindřich Horkel

Dětský divadelní soubor v Polici nad Metují se připravuje na 70. Polické divadelní dny. Pod vedením učitele Karla Šimka nastudoval divadelní hru Pavla Dostála.

Foto: Jindřich Horkel

Dva z představitelů hlavních rolí. Úžasní byli všichni.

Článek

V Polici nad Metují si postavili divadlo v roce 1940 a letos v říjnu a listopadu budou už po sedmdesáté pořádat divadelní hry. Vedle divadelního souboru dospělých Kolár, který vznikl před 140 lety, mají i divadelní soubor dětí.

Dětský soubor vznikl před několika lety na základní škole, kde tehdy ještě učil Karel Šimek. Ten se dětem „dává“ skutečně celý. Už dva roky za nimi jezdí každý týden na vlastní náklady z téměř 50 kilometrů vzdáleného Deštného. „Mají chuť hrát, tak jim trochu pomáhám,” říká skromně.

Poslední, kterou spolu nacvičili, je hra Kdyby všichni kluci a holky světa Pavla Dostála. Karel Šimek ji upravil na místní poměry a podle potřeb souboru. Po prázdninách se děti rozprchnou na střední školy, do učení, a tak má obavy, aby je na 70. Polické divadelní hry dali dohromady. Ovšem děti mají divadlo rády a snad si tuto poslední příležitost společně si zahrát nenechají ujít.

Veřejná generálka, jak nazval režisér Šimek divadelní představení deváťáků, proběhla v polickém divadle před prázdninami. Na začátek představení byla netradičně vřelá "děkovačka". Učitel Šimek děkoval s lahví bezinkového sirupu a kytkou Ivance Richterové, herečce souboru Kolár.

„Bez její podpory a přítomnosti na všech zkouškách bychom to nedokázali,” řekl upřímně. Poděkoval i obětavému pomocníkovi, který dva roky přispíval ke skvělému zázemí souboru, Kamilu Huškovi.

Deváťáci hráli jako profesionálové. Představení bylo, až na několik drobných klopýtnutí, dokonalé. Milé byly i nápovědy paní Richterové, kterým se zasmáli herci i diváci.

Dnešní děti jsou jiné, než jsme byli my. Svobodnější, nemají zábrany. Avšak i na divadle prokázaly, že se o ně nemusíme bát. A jak bylo vidět, pod dobrým vedením dokážou zázraky.

Děj se odehrává v Praze. Chlapec z Police jede za babičkou a veze jí peníze od maminky. V kupé je okraden a ostatní se pak odvíjí od toho, jak se svými novými pražskými kamarády stíhají a nakonec usvědčují pachatele. Pointa byla v tom, co dokážou kluci a holky, když nejsou lhostejní a spojí síly.

Roztomilé a skvěle zahrané představení v podání mladých herců. Paní Richterová po skončení prohlásila: „jsou šikovní a je naděje, že někdo z nich posílí soubor dospělých“. Určitě si to přejí všichni příznivci polických ochotníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám