Hlavní obsah

Gastronomie, Zátoka rejnoků a Filmová Kroměříž - letošní magnety pro turisty na Východní Moravě

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Podpořit lidové tradice, upravit legislativu pro podnikání v cestovním ruchu, využívat potenciál regionu, nebát se velkých projektů - takto by se dala charakterizovat hlavní témata jednání odborníků v cestovním ruchu, zástupců obcí a podnikatelů ze Zlínského kraje.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Zaujetí účastníků konference

Článek

Již šestou Výroční konferenci cestovního ruchu uspořádala Centrála cestovního ruchu Východní Moravy 10. února v Kongresovém centru REC Group ve Starém Městě. Letos její odbornou kvalitu i význam pro region podpořili svou záštitou člen Rady Zlínského kraje Ladislav Kryštof a generální ředitelka České centrály cestovního ruchu Czechtourism Monika Palatková.

Význam turismu pro Zlínský kraj a jeho ekonomiku podtrhl ve svém příspěvku senátor Ivo Valenta. Přislíbil svou osobní podporu cestovnímu ruchu, ale také prezentoval snahu změnit z pozice senátora legislativu v oblasti cestovního ruchu, která pomůže malým živnostníkům, ale i financování zásadních rozvojových projektů.

Tým Centrály cestovního ruchu Východní Moravy pod vedením ředitelky Dany Daňové prezentoval jednak aktivity minulého roku, ale také marketingové plány pro rok letošní, své představy o spolupráci s obcemi a podnikateli. Výsledky cestovního ruchu jsou ve Zlínském kraji uspokojivé, daří se zvyšovat počty přenocování a prodlužovat délku pobytu hostů.

Rozvojovým tématem číslo jedna  je ambiciózní projekt vybudování Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, která překročí nejen hranice kraje, ale i České republiky. Michal Janeba, zastupující generální ředitelku národní agentury Czechtourism, označil projekt Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje za jedno z prioritních témat v ČR. Účastníci konference se seznámili s potenciálem, který připravovaná kulturní stezka má, i se strategií její realizace a rozvoje. Je zde příležitost propojit jedinečnou historii s dosud zachovanými tradicemi a naplnit potřeby lidí v tzv. "pomalém" turismu.

Příspěvek ředitele Regionu Bílé Karpaty Zdeňka Mikela ukázal na příležitosti k financování projektů na bázi spolupráce s partnery na Slovensku.

Velmi zajímavou částí konference je každoročně výměna zkušeností z praxe. Zde zazněly příspěvky z oblasti řízení hotelového resortu, budování turistických atraktivit, záchrany historického dědictví, lokální produkce a regionální gastronomie. Vystoupil mimo jiné ředitel resortu Valachy Tomáš Blabla, který v roce 2014 získal jako první moravský hoteliér ocenění Hoteliér roku.

Tečkou za konferencí bylo vyhlášení výsledků soutěže HIT sezóny. 

V kategorii podnikatelských projektů bylo ocenění přisouzeno produktu akciové společnosti Lázně Luhačovice s názvem Po stopách Dušana Jurkoviče. Kategorii neziskového sektoru ovládl projekt města Kroměříže Filmová Kroměříž. Kromě těchto cen, získal Cenu poroty projekt resortu Valachy s názvem Gurmánský wellness pobyt v Beskydech.

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy také udělila ocenění Významný počin v cestovním ruchu dvěma projektům, které výrazně přispěly k turistické atraktivnosti regionu. Ocenění získala  Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, kterou připravil Region Slovácko a jedinečný projekt Zátoka rejnoků realizovaný v ZOO Zlín-Lešná. 

Reklama

Výběr článků

Načítám