Hlavní obsah

Galerie v Mikulově ukazuje národní parky

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácné druhy květeny a živočišné říše i panenskou přírodu ukazuje výstava fotografií Naše národní parky - zelené mosty Evropy. Od prvního máje je k vidění v mikulovské Městské galerii.

Foto: Dana Smrčková

Václav Sojka, Národní park České Švýcarsko, Čáp černý.

Článek

Kudlanka, rys, trsy bledulek, šumavská rašeliniště nebo Sněžka pózovaly před objektivy fotografů. Vznikla tak unikátní sbírka snímků, která oslavuje krásu národních parků České republiky. Všechny čtyři přitom leží na hranicích a mají své přeshraničními partnery. 

Národní park Šumava spolupracuje s Nationalpark Bayerischer Wald, Národní park Podyjí s Nationalpark Thayatal, Krkonošský národní park s Karkonoskim Parkom Narodowym a Národní park České Švýcarsko s Nationalpark Sächsische Schweiz. Proto o nich název výstavy hovoří jako o zelených mostech Evropy.

Putovní expozici připravilo v roce 2009 ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s federací Europarc, správami všech čtyř českých národních parků a Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR u příležitosti stého výročí vyhlášení prvních národních parků v Evropě.

V Mikulově výstava potrvá do 26. května, galerie je otevřena každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Evropský den parků se připomene ještě dalšími akcemi. Vernisáž výstavy Krajinou Rudolfa Gajdoše, která představí výtvarnou i literární práci žáků, se chystá na 20. května od 17 hodin v Galerii Efram. 

O den později pak budou pracovníci Centra hlídkovat od 10 hodin na Děvíně a rozdávat rady, informace i materiály při hrách v rámci kampaně Vítejte na Pálavě.

Oslavy zakončí v sobotu 28. května o půl osmé večer koncertem v Jeskyni Na Turoldu. „Jinde bývají koncerty v jeskyních běžnou záležitostí, u nás na Turoldu to bude novinka. Kdo nezaváhá a přijde, vyslechne si komorní vystoupení hráče na tradiční australské didgeridoo Zdeňka Vilímka,“ láká Eva Řezáčová z Centra ekologické výchovy Pálava.

Reklama

Výběr článků

Načítám