Hlavní obsah

Galerie Kaple představí Evu Koťátkovou při výtvarném workshopu

Novinky, Vlasta Červenková

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí představí v současnosti jednu z mezinárodně nejuznávanějších českých umělkyň Evu Koťátkovou. Během výstavy se uskuteční workshop se samotnou autorkou a nebudou také chybět pravidelné performance k instalaci.

Foto: Vlasta Červenková
Článek

Ve středu 23. listopadu se uskuteční výtvarný workshop s Evou Koťátkovou. První akce začne ve 14 hodin, druhá bude následovat od 17 hodin. Doprovodný program nabízí také performance v prostorách výstavy, které se uskuteční po tři listopadové středy vždy od 17. hodiny.

Eva Koťátková se zabývá převážně překážkami a bariérami, kterým člověk ve společnosti čelí, a ty interpretuje prostřednictvím kresby, instalace, objektů, videa nebo performance. Principy loutkového divadla jsou pro ni prostředkem jak promlouvat o manipulaci a kontrole, vztahu těla a stroje, stejně tak jako o přirozeném a konstruovaném, vedeném pohybu.

Dílo Evy Koťátkové je pokusem o uspořádání precizního a zároveň absurdního lidského konání. Stejně tomu je i u instalace Chyba kontrolního aparátu. V galerii je vybudována improvizovaná kancelář, kterou obývají čtyři loutky.

Instalace se sem přesunula přímo z Nizozemska a v České republice je prezentovaná zcela poprvé. Výstava Chyba kontrolního aparátu potrvá do 24. listopadu. 

Třiatřicetiletá umělkyně Eva Koťátková je nejen držitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého, ale jako jediná česká výtvarnice byla oceněna Cenou Dorothey von Stettenové udělovanou umělcům do 36 let. Minulý rok byla také titulována výtvarnou cenou Osobnost roku a letos se umístila v českém žebříčku umělců na druhé pozici.

Ve středu 23. listopadu se uskuteční výtvarný workshop s Evou Koťátkovou, který bude především zaměřený na koláž. První akce začne ve 14 hodin a druha bude následovat od 17 hodin. Doprovodný program nabízí také performance v prostorách výstavy, které se uskuteční po tři listopadové středy vždy od 17. hodiny.

Eva Koťátková se zabývá převážně překážkami a bariérami, kterým člověk ve společnosti čelí, a ty interpretuje prostřednictvím kresby, instalace, objektů, videa nebo performance. Principy loutkového divadla, které ve svých dílech zkoumá poslední tři roky, jsou pro ni prostředkem jak promlouvat o manipulaci a kontrole, vztahu těla a stroje, stejně tak jako o přirozeném a konstruovaném, vedeném pohybu.

Dílo Evy Koťátkové je pokusem o uspořádání precizního a zároveň absurdního lidského konání. Stejně tomu je i u instalace Chyba kontrolního aparátu. Její performativní instalace nabízejí bezpočet skulpturálních vyjádření pro nejrůznější choreografie.

V galerii je vybudována improvizovaná kancelář. Stoly, židle a psací stroje jsou na chvíli vyjmuty z krabic, zatímco opodál čekají kufry k rychlému přesunu. Kancelář obývají čtyři loutky: Strážník, Krokodýl, Kostra a Medvěd. Zatímco z počátku se situace během performance jeví jako chaos, ve kterém si jednotlivé aktivity zúčastněných protiřečí, delší setrvání v kanceláři nám ukáže její prapodivný a zdá se bezvýchodný vnitřní řád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám