Hlavní obsah

Galakoncert k Roku české hudby s mladými umělci v hlavní roli

Novinky, Eva Špačková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 6. května se v 19.30 hod v kostele sv. Šimona a Judy (Dušní ulice, Praha 1) uskuteční Galakoncert k Roku české hudby, jehož hlavními protagonisty jsou nejvýraznější mladí umělci české hudební scény.

Foto: Archív Prague Music Performance

Galakoncert k Roku české hudby

Článek

Skladby Smetany, Dvořáka, Martinů a Kabeláče uslyšíme v podání Jana Bartoše (piano), Josefa Špačka (housle) a Tomáše Jamníka (violoncello).

Jan Bartoš patří k nejvýraznějším představitelům mladé generace pianistů. Je držitelem prestižních ocenění a stipendií Ministerstva kultury ČR, Rucorva Trust Award v Nizozemsku a Schimmel Prize v Německu a vítězem mnoha zahraničních soutěží, mj. čtyř soutěží v New Yorku – Mieczyslaw Munz Competition, Zaslavsky-Koch Competition, American Protégé a Peter S. Reed Award, dále Rotary Musikforderpreis v německém Norimberku a Concertino Praga v České republice.

Josef Špaček má ve svých 28 letech za sebou pozoruhodnou cestu; Curtisův institut ve Filadelfii, poté studium ve třídě Itzhaka Perlmana na newyorské Juilliard School, sólová vystoupení pod taktovkou vynikajících dirigentů (Bělohlávek, Eschenbach, Honeck, Hrůša a mnoho dalších). V roce 2009 si odnesl "zlato" ze soutěže Michaela Hilla (Nový Zéland), v květnu 2012 se stal laureátem ostře sledované Soutěže královny Alžběty v Bruselu. V témže roce vedl Českou filharmonii jako koncertní mistr na inauguračních koncertech šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.

Tomáš Jamník je český violoncellista. V roce 2006 se stal vítězem 58. mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, kde získal i spoustu dalších ocenění (Cena Českého rozhlasu, Cena Olega Podgorného, Cena Nadace Gideona Kleina, Cena Nadace Pro Harmonia Mundi, Cena Nadace Život Umělce aj.). V roce 2011 se stal finalistou a držitelem zvláštní ceny na soutěži Pierre Fourniere Award v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám