Hlavní obsah

Frýdek-Místek zlevní pronájem předzahrádek

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdecko-místecký magistrát chce vytvořit lepší podmínky pro provozování předzahrádek, které mohou přispět k oživení obou historických center města. Lidi pěkné posezení v příjemném a kultivovaném prostředí pod širým nebem stále láká. To ukázaly i první paprsky po chladných a deštivých dnech.

Foto: Jana Matějíková

Zámecké náměstí ve Frýdku

Článek

Pronájem předzahrádek byl v minulosti zpoplatněn částkou 1400 Kč/m²/rok. Nově je výše nájemného stanovena na 10 Kč/m²/měsíc za předzahrádku do 30 m², pokud je předzahrádka větší, bude si město účtovat za každý započatý m² navíc 120 Kč/m²/měsíc.

Pro představu, v loňském roce zaplatil provozovatel restaurace za tříměsíční pronájem 30 m² předzahrádky zhruba 10 000 korun. Nově zaplatí 900 korun, což je úspora přesahující 90 procent.

Menší příjmy do městské pokladny podle radních vyváží větší atraktivita náměstí, kde bude více příležitostí v klidu si posedět, vypít si kávu nebo poobědvat či povečeřet. A když se bude místním podnikatelům lépe dařit, finance do městské kasy oklikou znovu doputují.

„Podmínkou ale bude vybavení předzahrádek odpovídajícím venkovním nábytkem, například z kovu, dřeva, vyplétaného petanu nebo ratanu. Chceme zamezit tomu, aby zejména v historickém centru města, tedy na náměstích, byly předzahrádky s levnými a nevzhlednými plastovými stoly a židlemi. Důraz budeme klást také na zajištění pořádku a čistoty v okolí provozovny s předzahrádkou, samozřejmostí proto bude i doložení dokladu o likvidaci odpadu z provozovny. Předzahrádky by měly zapadat do architektonického řešení daného prostoru a zejména v historických částech města by měly mít určitou estetickou úroveň,“ řekl náměstek Jiří Kajzar s tím, že nastavení parametrů bude jednou z kompetencí hlavní architektky města. Provozovatelé musí sami oslovit odbor správy obecního majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám