Hlavní obsah

Frýdek-Místek upozorňuje na celostátní odstávku systému v rámci výměny občanek a vydávání pasů

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané, kteří si ještě nestihli vyměnit občanský průkaz s dobou platnosti do konce roku, by tak měli učinit co nejdříve. Důvodem je plánovaná celostátní odstávka systému pro nabírání žádostí a vydávání občanských průkazů a cestovních pasů.

Foto: MVČR

OP

Článek

Celostátní odstávka začne 24. prosince a potrvá až do konce roku, tedy až do 31. prosince. Na povinnou výměnu občanských průkazů s dobou platnosti do konce roku tak již zbývá pouhých sedm úředních dnů. 

Žádosti o výměnu OP bude magistrát ve Frýdku-Místku přijímat do 21. prosince včetně. Ve středu 23. prosince je magistrát z provozně-technických a organizačních důvodů pro veřejnost uzavřen a následně bude zahájena celostátní odstávka systému, která neumožní přijmout žádosti o vydání nového občanského průkazu a cestovního pasu ani vyhotovené doklady vydat.  

Povinná výměna občanek se týkala téměř 8 tisíc občanů s trvalým pobytem v obcích správního obvodu Frýdku-Místku. Zhruba 90 procent z nich již tuto povinnost splnilo. V současné době by si mělo občanský průkaz s dobou platnosti do konce tohoto roku vyměnit 850 lidí. Situace by ale neměla být dramatická.

Oddělení občanských průkazů v těchto dnech odbavuje okolo 350 lidí, kteří přišli nahlásit například změnu trvalého pobytu nebo změnu stavu - a je tedy nutné jim vydat novou občanku, ale také občané, kterým končí platnost jejich občanek, a občané, kteří žádají o vydání své zcela první občanky. Čekací doby u přepážek se pohybují okolo 20 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám