Hlavní obsah

Frýdek-Místek se řadí mezi nejméně zadlužená statutární města v ČR

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek je městem, ve kterém se investují stovky miliónů korun do rozvoje a zkvalitnění životní úrovně obyvatel. I přes vysoké investice je Frýdek-Místek jedním ze statutárních měst s nejnižší zadlužeností.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Za poslední čtyři roky se ve městě vybudovalo mnoho nového, od nových dětských hřišť a sportovišť, přes úpravu městských parků, opravu chodníků a místních komunikací, výsadbu a údržbu městské zeleně až po revitalizaci nejlidnatějšího sídliště Slezská, výstavbu nové víceúčelové sportovní haly Polárka a zavedení MHD zdarma.

V roce 2010, tedy počátkem tohoto volebního období, činila zadluženost města 433,57 miliónu korun. Na konci volebního období, tedy po čtyřech letech, bude zadluženost města mnohem nižší.

V září 2014 byla zadluženost města na hranici 188 miliónů korun, což je o 245 miliónů méně než před čtyřmi lety. Je pravdou, že ještě v letošním roce bude město čerpat úvěr na dofinancování haly Polárka, takže na konci tohoto roku se zadluženost bude pohybovat okolo 339,64 miliónu korun. Přesto to bude o téměř 94 miliónů méně, než na začátku volebního období.

Město výrazně snížilo svou zadluženost, a přesto bude mít novou halu Polárka, nové baseballové hřiště v lokalitě Riviera, nové multifunkční hřiště v lokalitě přehrady Olešná, bude mít zatepleny téměř všechny základní a mateřské školy, opravené sídliště Slezská a občané budou moci i nadále využívat MHD zdarma, která je každým rokem rozšiřována a nyní již zajíždí do 17 okolních obcí.

Při porovnání s okolními statutárními městy je Frýdek-Místek jedním z nejméně zadlužených statutárních měst v České republice. Podle informačního portálu ministerstva financí se v polovině tohoto roku například v Ostravě dluh na jednoho obyvatele pohyboval kolem 21 tisíc korun a v Havířově kolem 15 tisíc korun.

Ve Frýdku-Místku činí nyní dluh na jednoho obyvatele něco málo přes 3 tisíce korun a poté, co bude město čerpat peníze na halu Polárka, bude dluh na jednoho obyvatele činit necelých 6 tisíc korun, což je v porovnání s okolními statutárními městy stále jedna z nejnižších částek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám