Hlavní obsah

Frýdek-Místek ovládnou krojovaní tanečníci z exotických zemí i regionu

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravy Mezinárodního folklorního festivalu, který pořádá statutární město Frýdek-Místek spolu s Dětským folklorním souborem Ostravička, jsou v plném proudu. Konat se bude od středy 13. června do neděle 17. června.

Foto: soubor Ostravička

soubor Mexiko

Článek

Hlavní program se odehraje tradičně na náměstí Svobody v Místku. V případě nepříznivého počasí se páteční a sobotní program přesune do haly Polárka a čtvrteční a nedělní do Národního domu.

Návštěvníky čeká rozmanitá lidová hudba, tanec a pestré kroje z různých koutů světa. Představí se soubory z Indonésie, Mexika, Litvy, Ukrajiny a Srbska, ale také muzikanti a tanečníci z regionu. V programu festivalu má své tradiční místo koncert muzik, festivalový průvod i večerní lidové veselice, které se konají na místeckém náměstí Svobody. Připraveny jsou i taneční dílny pro veřejnost u křížového podchodu a výtvarné dílny pro děti.

„Novinkou letošního festivalu bude nedělní dopoledne věnované dětem. V zahradě Národního domu vystoupí kapela RukyNaDudy se svou unikátní pohádkou O bačovi, který falešně trúbil. Jedním z autorů a interpretů pohádky je Marian Friedl, bývalý člen Ostravičky a čerstvý držitel ceny Anděl 2017 v kategorii Folk,“ uvedla ředitelka festivalu Zuzana Mojžíšková. Změna letos čeká i čtvrteční Koncert muzik, nově se letos uskuteční v zahradě Národního domu.

„Jsme rádi, že Frýdek-Místek zase ožije na pár dní folklórem a že budeme moci dalším reprezentantům cizích zemí ukázat, jak tradice udržujeme v našich končinách. Zároveň věřím, že se jim bude líbit i současné město se vším, co dnes turistům umíme nabídnout,“ říká primátor Michal Pobucký, který má sám díky svému působení v Ostravičce blízko k folklóru a nechybí ani na neformálních doprovodných akcích festivalu, kde se obvykle ještě dostane ke zpěvu nebo ke smyčci.

Na všechny akce pro veřejnost kromě nedělního galakoncertu je vstupné dobrovolné.

Vstupenky na galakoncert lze zakoupit v Turistickém informačním centru (bývalé BIC), případně v den konání v pokladně kina Petra Bezruče.

Město každoročně podporuje festival zejména finančně, ale také technicky a organizačně a prostřednictvím svých příspěvkových organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám