Hlavní obsah

Frýdek-Místek opět přidává a rozšiřuje květinové záhony

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek se stává městem květin. Zatímco v roce 2010 vysadilo zhruba deset tisíc letniček, loni jich už bylo přes třicet tisíc. Navíc každoročně přibývají záhony připomínající rozkvetlou louku a loni město začalo zakládat také štěrkové záhony z aromatických a okrasných trvalek.

Foto: magistrát FM

Záhon z přímého výsevu v Parku Pod zámkem.

Článek

„I tento rok naplánovali referenti odboru životního prostředí a zemědělství rozšíření květinových záhonů. Ty s lučním kvítím jsme poprvé založili v roce 2014 a od té doby se těší stále větší oblibě. Jsou rozmanité a divoké. Nakvétají postupně od poloviny června až do prvních mrazíků, jejich květy nabízejí potravu pro motýly a včely i úkryt pro brouky. Navíc jsou téměř bezúdržbové, zálivku potřebují jen v době dlouhodobého sucha, a pokud přeci jen z důvodu horka uschnou, stačí je pokosit a zalít a ony znovu vyrostou a vykvetou. Plní tedy funkci nejen vysoce estetickou, ale taky ekologickou,“ řekl primátor Michal Pobucký s tím, že záhony s lučním kvítím se letos nově objeví i před některými školami a rozšířeny budou i záhony s trvalkami.

Nové záhony z výsevu: Strakonická louka se spoustou různobarevných chrp i modrého lnu ozdobí prostor před základní školou E. Krásnohorské. Červánková směs navozující pocit teplých letních večerů byla vyseta před vstupem do 11. ZŠ na ulici Jiřího z Poděbrad. Před vstupem do 8. ZŠ na ulici ČSA rozkvete osvědčená pestrobarevná směs Equilibre a před 4. ZŠ směs Orient, připomínající dálný východ. Parčík u Kina Petra Bezruče prozáří bílo růžová letničková směs Lednická radost a šedou betonovou plochu u malého podchodu v Místku rozzáří letničková směs Douce France s různobarevnou krásenkou zpeřenou, měsíčkem lékařským a barevnou plnokvětou ostálkou sličnou.

Pestré a dynamické štěrkové záhony ze směsí trvalek, které se začaly realizovat v roce 2018, budou nově založeny před základní školou v Chlebovicích. Zde vzniknou štěrkové záhony ze směsí aromatických trvalek, mezi kterými nebude chybět šanta, šalvěj ani saturejka. Nový záhon čeká i na návštěvníky Koloredovského parku, poblíž křižovatky U Rady. Ozdobí ho růžová třapatka, fialové česneky i kleopatřina jehla. Oživena bude také výsadba v betonových truhlících na bývalém autobusovém stanovišti, které zaplní barevné trvalky v kombinaci s travinami.

Na tradičních letničkových záhonech, které zdobí frekventovaná místa ve městě, od ulic, přes parky až po kruhové objezdy, budou i letos vysázeny nízké jiřinky, oslnivé a esteticky výrazné dosny s červeným květem, šalvěje, různobarevné begonky, starčeky a spousta dalších květin. Chybět nebudou ani květiny v závěsných květináčích na sloupech veřejného osvětlení a ani osázené květinové pyramidy na místeckém náměstí a jeho přilehlém okolí.

„Na květinovou výzdobu půjde letos z rozpočtu města přes dva miliony korun, což je v porovnání s loňským rokem o čtvrt milionu více. Důvodem je rozšiřování květinových záhonů ve městě,“ dodal primátor Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám